Δωρεάν ενεργειακή αναβάθμιση για το σπίτι και την επιχείρηση

Δωρεάν ενεργειακή αναβάθμιση για το σπίτι και την επιχείρηση

Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες έχουν ενδιαφερθεί για την επιδότηση του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ'' Οίκον ΙΙ» που έκανε πρεμιέρα στις 8/3. Όμως, σύμφωνα με τους όρους του, το πρόγραμμα αφορά μόνον όσους έχουν χαμηλό εισόδημα και ισχύει για κτήρια κατηγορίας ενεργειακής απόδοσης Δ, ή χαμηλότερης, που χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες. Οι εξοχικές κατοικίες και τα κτήρια που στεγάζουν επιχειρήσεις μένουν απέξω. Ή μήπως όχι;

Το ξέρετε ότι υπάρχουν Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ), οι λεγόμενες ESCOs (Energy Service Companies), στις οποίες μπορείτε να απευθυνθείτε, για να αναλάβουν εκείνες την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου σας με δικά τους επενδυτικά κεφάλαια;

Οι ESCOs δραστηριοποιούνται εδώ και δεκαετίες σε χώρες του εξωτερικού, αφού προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2006/32/EC. Με το Νόμο 3855/2010, στο πλαίσιο των λεγόμενων «Συμβάσεων Διαμοιραζόμενου Οφέλους», αναλαμβάνουν και στην Ελλάδα την ενεργειακή αναβάθμιση ενός κτηρίου με δικά τους κεφάλαια. Εσείς δεν θα πληρώσετε ούτε ένα ευρώ από την τσέπη σας, γιατί θα «αποπληρώσετε» με ποσοστό από το οικονομικό όφελος που επιτυγχάνεται από τη μείωση του λογαριασμού ρεύματος.

Ας πάρουμε σαν παράδειγμα μια μικρή επιχείρηση με μηνιαία κατανάλωση ρεύματος 130€, που συνάπτει Σύμβαση Διαμοιραζόμενου Οφέλους με μια ESCO ,με συμφωνημένο ποσοστό αποπληρωμής 50%. Αν, μετά από την ενεργειακή αναβάθμιση, επιτύχει εξοικονόμηση ενέργειας 40%, ο λογαριασμός του ρεύματος θα μειωθεί κατά 78€. Από αυτά, τα 39 € θα τα κρατήσει η ίδια και τα υπόλοιπα 39€ (δηλαδή το 50% της μείωσης του λογαριασμού) θα δοθούν στην ESCO. Με τον τρόπο αυτό ο ιδιοκτήτης βγαίνει κερδισμένος χωρίς να ξοδέψει χρήματα για την ενεργειακή αναβάθμιση του χώρου του!

Η συνεργασία με Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών είναι λοιπόν μια πολύ οικονομική και αποτελεσματική λύση για όλους όσοι δεν δικαιούνται επιδότηση από το «Εξοικονομώ κατ'' Οίκον ΙΙ», προκειμένου να εξοικονομήσουν ενέργεια και να μειώσουν τα έξοδα θέρμανσης και ηλεκτρισμού. Αν, μάλιστα, συνδυάσετε την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου σας με ένα οικονομικό πρόγραμμα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα δείτε το λογαριασμό του ρεύματος να μειώνεται εντυπωσιακά. Ένα από τα καλύτερα προγράμματα που «τρέχουν» στην αγορά είναι το «Νυχτερινή Χρέωση 24/7» από τον Όμιλο ΗΡΩΝ.

Το πρόγραμμα αυτό, που πρώτος ο ΗΡΩΝ εφάρμοσε στην Ελληνική αγορά, από τον περασμένο Οκτώβριο, προσφέρει ρεύμα σε τιμή χαμηλότερη του νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ, δηλαδή 0,06590 €/kWh μέρα και νύχτα και όπως όλα δείχνουν έχει κερδίσει τους καταναλωτές με την απλότητα και τη διαφάνεια του. Η επιτυχία του έφερε την επέκτασή του και στους επαγγελματίες ως «Νυχτερινή Χρέωση 24/7 for business». Μάλιστα, με τα νέα συνδυαστικά πακέτα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για οικιακούς πελάτες και επιχειρήσεις που ξεκινάει η ίδια εταιρεία από τις 2 Απριλίου, μπορεί κανείς να επιτύχει αρκετά χαμηλότερες τιμές από αυτές που υπάρχουν σήμερα. Αξίζει τον κόπο να το εξετάσετε.

Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων στην Ελλάδα είναι ένα βήμα μεγάλης σημασίας, με σημαντικό όφελος για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και το περιβάλλον. Με τον ενεργειακό κολοσσό ENGIE στη μετοχική του σύνθεση, που είναι πρωτοπόρος προμηθευτής σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας παγκοσμίως και έχει εισάγει καινοτομίες όπως ένα mobile app που προτρέπει τους χρήστες να μειώσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση, ο ΗΡΩΝ «προωθεί κάθε πρωτοβουλία που αποβλέπει σε ένα καθαρότερο ενεργειακό μέλλον στην Ελλάδα» όπως λένε τα στελέχη του.

Ευκαιρίες για εξοικονόμηση ενέργειας και ενεργειακή αναβάθμιση στο σπίτι και την επιχείρηση υπάρχουν ακόμα και χωρίς το «Εξοικονομώ κατ'' Οίκον ΙΙ». Αναζητήστε τις, τώρα που ξέρετε πως έρχονται οι μειωμένοι λογαριασμοί: με μειωμένη κατανάλωση και με χαμηλά τιμολόγια.