Δολάριο και πετρέλαιο αύξησαν τις αμερικανικές εξαγωγές και μείωσαν το εμπορικό έλλειμμα

Δολάριο και πετρέλαιο αύξησαν τις αμερικανικές εξαγωγές και μείωσαν το εμπορικό έλλειμμα

Σημαντική μείωση κατέγραψε τον Ιούνιο το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών, εξαιτίας της αύξησης των εξαγωγών στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών. Κάτι για το οποίο, καθοριστικό ρόλο έπαιξε τόσο η αποδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ και άλλων ανταγωνιστών του όσο και η μεγάλη αύξηση στις εξαγωγές αμερικανικού αργού, η οποία αναμένεται ότι θα επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, το έλλειμμα διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στα 43,6 δισ. δολάρια (οι αναλυτές προέβλεπαν 45 δις), έχοντας μειωθεί κατά 5,9% από τον προηγούμενο μήνα, για να φτάσει έτσι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2016. 

Όσο για τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών τον ίδιο μήνα, ήταν αυξημένες κατά 1,2% και διαμορφώθηκαν στα 194,4 δισ. δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014. Μάλιστα, οι εξαγωγές αγαθών έφτασαν σε ρεκόρ όλων των εποχών (126,9 δις), εξαιτίας της εκτίναξης των εξαγωγών αμερικανικού αργού. 

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι έναντι της Κίνας, το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε εκ νέου τον Ιούνιο, κατά 3,1%, για να φτάσει στα 32,6 δισ. δολάρια.