Δολάριο: Kαι μετά την αύξηση επιτοκίων, τι;

Δολάριο: Kαι μετά την αύξηση επιτοκίων, τι;

Του Matthew Ryan*

Για τρίτη φορά μέσα στο 2018 η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια, όπως είχαμε προβλέψει και όπως ανέμεναν κι οι αγορές. Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της διήμερης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Αγοράς (FOMC), που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου και ανακοινώθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε.

Το βασικό επιτόκιο αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης, φτάνοντας στο 2-2,5% (σχεδιάγραμμα 1). Πρόκειται για την όγδοη αύξηση από το 2015, οπότε και ξεκίνησε η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Τι σημαίνουν αυτές οι κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας για το μονοπάτι στο οποίο θα κινηθεί στο μέλλον η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ και για το δολάριο;

Σχεδιάγραμμα 1 Πορεία επιτοκίων FED (2015 - 2018)

Πηγή: Thomson Reuters Datastream, 27/09/2018 

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Jerome Powell επέδειξε ένα σχετικά αισιόδοξο τόνο για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ουσιαστικά γνέφοντας ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει στην πορεία της αύξησης των επιτοκίων και τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Ο Powell δήλωσε ότι «η οικονομία μας είναι ισχυρή, είμαστε σε πορεία υγιούς ανάπτυξης, η ανεργία είναι χαμηλή, ο αριθμός των εργαζομένων αυξάνεται σταθερά, όπως και οι μισθοί». Σημείωσε επίσης ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι η πρόσφατη εισαγωγή δασμών στις εισαγωγές από τον Πρόεδρο Trump θα ωθήσει τις τιμές των αγαθών στις ΗΠΑ σε άνοδο. Οι συμμετέχοντες στη FOMC αναμένουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα σημειώσει αύξηση κατά 3,1% φέτος, κάτι που αποτελεί αναθεώρηση προς τα πάνω από την πρόβλεψη για άνοδο 2,8% που είχε γίνει τον Ιούνιο.
 
Η συνοδευτική ανακοίνωση της FED ήταν, ωστόσο, ελαφρώς σιβυλλική, αποφεύγοντας να κάνει στους traders συναλλάγματος ένα «νεύμα» προς ποια κατεύθυνση να ρίξουν το βάρος. Η απουσία της λέξης «accommodative» (που θα σήμαινε το τέλος της περιοριστικής πολιτικής ελέγχου των επιτοκίων) από την ανακοίνωση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την ώρα της συνέντευξης Τύπου του κ. Powell, υποστηρίζει την πρόσφατη πρόβλεψή μας ότι η FED τείνει προς την ουδέτερη προσέγγιση και το τέλος της ασφυκτικής πολιτικής. Παρά τη δήλωση Powell ότι η Τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές πιο επιθετικά εφόσον ο πληθωρισμός κινούνταν πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, είπε επίσης ότι οι τιμές θα μπορούσαν να μειωθούν στην περίπτωση που ο πληθωρισμός υποχωρούσε.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενδελεχής απεικόνιση στο διάγραμμα διασποράς της πρόβλεψης που κάνει κάθε μέλος του FOMC ως προς το ύψος των επιτοκίων στο τέλος του έτους. Τα 12 από τα 16 μέλη που ψήφισαν αναμένουν άνοδο τον Δεκέμβριο (σχεδιάγραμμα 2), ενώ τον Ιούνιο μόνο τα 8 πρόβλεπαν το ίδιο. Η ενδιάμεση πρόβλεψη για τις μακροπρόθεσμες τιμές επίσης αναθεωρήθηκε στο 3,1 από 2,9%, παρόλο που η πρόβλεψη για τρεις αυξήσεις εντός του 2019 έμεινε αναλλοίωτη. Αυτό απογοήτευσε παράγοντες της αγοράς που είχαν προβλέψει μια πιο τολμηρή αναθεώρηση προς τα πάνω.

Σχεδιάγραμμα 2: Το διάγραμμα διασποράς των μελών του FOMC για το Σεπτέμβριο του 2018

 

Καταλήγοντας, το μήνυμα που ήρθε από τη FED ήταν αρκετά συγκεχυμένο. Αυτό οδήγησε σε ένα σύντομο ράλι του δολαρίου που ακολουθήθηκε από μια απότομη πτώση του, φτάνοντας στο επίπεδο που βρισκόταν όταν άρχισε η συνάντηση των παραγόντων της Τράπεζας. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Τράπεζα παραμένει στην τροχιά της συνέχισης της ανόδου των επιτοκίων τόσο για το 2018 όσο και για το 2019. Τα Ομοσπονδιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης τιμολογούνται αυτή τη στιγμή προεξοφλώντας κατά 80% μια νέα αύξηση επιτοκίων το Δεκέμβριο, κάτι που περιμένουμε να φτάσει στο 100% στις επόμενες εβδομάδες. Είναι πολύ πιθανό να δούμε άλλες τρεις αυξήσεις το 2019, ρυθμός ταχύτερος σχεδόν από όλες τις μεγάλες τράπεζες.

Συμπερασματικά, πιστεύουμε ότι η κατάργηση του όρου accommodative από την ανακοίνωση της Τράπεζας είναι αρκετά σημαντική και υποδηλώνει ότι η σύσφιξη της περιοριστικής πολιτικής θα μπορούσε να πλησιάσει στο τέλος της το 2019. Αυτό επιβεβαιώνει την πρόσφατη άποψή μας ότι βρισκόμαστε τώρα στο σημείο όπου η τιμολόγηση της αγοράς εναρμονίζεται με τις προβλέψεις τιμών της FOMC κι ότι προσεγγίζουμε στον τερματισμό του ράλι ανόδου του δολαρίου.

 

*Ο Μatthew Ryan είναι Senior Market Analyst στην fintech εταιρία Ebury.