ΔΝΤ: «Κόβει» την ανάπτυξη της Κίνας λόγω εμπορικών κινδύνων

ΔΝΤ: «Κόβει» την ανάπτυξη της Κίνας λόγω εμπορικών κινδύνων

Το ΔΝΤ περιόρισε τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, ενώ προειδοποίησε για περαιτέρω χαλάρωση, εάν επιμείνουν οι εμπορικές διαμάχες και η αβεβαιότητα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, αναμένεται να επεκταθεί 6,2%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 6,3% το 2019, ενώ αναμένεται περαιτέρω μικρή επιβράδυνση στο 6% το 2020.

Η οικονομία παρουσίασε μια γενικότερη επιβράδυνση τον Απρίλιο, και αυτή η τάση είναι πιθανόν να μεταφερθεί στους επόμενους μήνες.

Ακόμη και αυτή η εκτίμηση όμως δεν είναι βέβαιο ότι δεν θα υποβαθμιστεί εκ νέου, αφού όπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, δεδομένης της πιθανότητας για νέα κλιμάκωση στις εμπορικές εντάσεις των σινοαμερικάνικων σχέσεων.

Η κινέζικη οικονομία υφίσταται εγχώρια επιβράδυνση καθώς οι συνεχόμενες εντάσεις με τις ΗΠΑ, αυξάνουν τους δασμούς στις εξαγωγές και επιδιώκουν την αποκοπή εταιρειών από την αμερικάνικη αγορά, όπως στην περίπτωση της Huawei. Την ίδια ώρα, ο κινέζος πρόεδρος, Xi Jinping, δήλωσε ότι η παραγωγή στη χώρα σταθεροποιείται ενώ παρουσιάζει αισθητή βελτίωση.