ΔΝΤ για συντάξεις: Εφαρμόστε τα συμφωνηθέντα - Στείλτε καθαρό μήνυμα στους επενδυτές

ΔΝΤ για συντάξεις: Εφαρμόστε τα συμφωνηθέντα - Στείλτε καθαρό μήνυμα στους επενδυτές

Αυστηρό μήνυμα για το θέμα της περικοπής των συντάξεων έστειλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο θα στείλει «καθαρό μήνυμα στους επενδυτές» πως η χώρα εφαρμόζει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την οικονομία της.

Ειδικότερα, στην τακτική ενημέρωση του Ταμείου, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ερωτηθείς για το περιθώριο που υπάρχει όσον αφορά στην αναστολή της περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019, ανέφερε αρχικά ότι θέλει να υπενθυμίσει ότι πρόκειται για μέτρο που έχει συμφωνηθεί από το 2017 και ότι δεν συνιστά καινούρια ρύθμιση. 

Στο σημείο αυτό ο κ. Ράις επισήμανε ότι η εφαρμογή της μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό της Ελλάδα θα βελτιώσει την προοπτική ανάπτυξης της Ελλάδας, τονίζοντας όμως ότι πέρα από αυτό παράλληλα θα στείλει ένα «καθαρό μήνυμα στους επενδυτές» ότι παραμένει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, παρέπεμψε στο πρόσφατο Άρθρο 4, με την αξιολόγηση της οικονομίας της Ελλάδα το οποίο όπως επισήμανε είναι αρκετά πρόσφατο, εξηγώντας ότι όπως έχει εκτιμηθεί, η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί ένα σημαντικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής. 

Όπως έχει επισημάνει το Ταμείο, ανέφερε ο Τζέρι Ράις, η Ελλάδα διαθέτει χαμηλούς δείκτες στην κοινωνική πολιτική, σε παροχές προς αδύναμες κοινωνικές ομάδες όπως επιδόματα. Με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, όπως διευκρίνισε, αφενός θα δημιουργηθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για να διοχετευθούν πόροι στον τομέα της κοινωνικής πολτικής, ενώ αφετέρου θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με το ίδιο, η Ελλάδα χρειάζεται να κινηθεί προς μια πιο κοινωνικά δίκαιη δημοσιονομική πολιτική, που θα απελευθερώνει χώρο για κοινωνικές δαπάνες.

Τέλος, ο κ. Ράις ανέφερε ότι το προσωπικό του ΔΝΤ επέστρεψε από την πρώτη αποστολή στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης, όπου ασχολήθηκαν με τα δημοσιονομικά του 2018 και την προετοιμασία για το 2019.