ΔΝΤ για Ελλάδα: Συντονισμένες ενέργειες για την ταχύτερη απομείωση των «κόκκινων» δανείων

ΔΝΤ για Ελλάδα: Συντονισμένες ενέργειες για την ταχύτερη απομείωση των «κόκκινων» δανείων

Την πάγια θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες για την ταχύτερη απομείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα επανέλαβε ο εκπρόσωπος του οργανισμού Τζέρι Ράις κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου στην Ουάσιγκτον.

«Χρειάζονται συντονισμένα βήματα από βασικούς φορείς για την υποστήριξη της ταχύτερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου σημείωσε πως το Εκτελεστικό Συμβούλιο θα συζητήσει στις αρχές Μαρτίου την έκθεση που εξέδωσε η αποστολή του ΔΝΤ που επισκέφτηκε πρόσφατα την Αθήνα στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας. Σχετικά με τις τράπεζες, ο κ. Ράις είπε ότι δεν έχει κάτι επιπλέον να προσθέσει σε σχέση με ό,τι επισημαίνει το κείμενο συμπερασμάτων που είχε εκδώσει το ΔΝΤ για την Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου.

Σε ερώτηση για το θέμα των τραπεζών και τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη σχετικά με την πιθανότητα να χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Ράις απέφυγε να σχολιάσει, παραπέμποντας στο σύντομο ανακοινωθέν του Ταμείου.

«Δεν έχω να πω περισσότερα από όσα αναφέραμε στην ανακοίνωση. Βλέπουμε περαιτέρω τόνωση της ανάπτυξης, που θα φτάσει το 2,4% φέτος (σ.σ. έναντι σημερινής πρόβλεψης της Κομισιόν για 2,2%), αλλά βλέπουμε ενισχυμένα καθοδικά ρίσκα, συμπεριλαμβανομένων δημοσιονομικών ρίσκων. Για τις τράπεζες παραπέμπω στην ανακοίνωση, όπου αναφέρεται ότι "η επαναφορά του τονωτικού ως προς την ανάπτυξη τραπεζικού δανεισμού θα χρειαστεί άμεσες, ολοκληρωμένες και καλά οργανωμένες δράσεις για να βοηθήσει την εξυγίανση των ισολογισμών. Χρειάζονται συντονισμένα βήματα από βασικούς φορείς για την υποστήριξη της ταχύτερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων"», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.