Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019, 17:54

-A +A

ΔΝΤ για Ελλάδα: Δεν έχει τεθεί θέμα πρόωρης αποπληρωμής

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019, 17:54
ΔΝΤ για Ελλάδα: Δεν έχει τεθεί θέμα πρόωρης αποπληρωμής
-A +A

Δεν έχει τεθεί θέμα πρόωρης αποπληρωμής τμήματος του δανείου του ΔΝΤ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, ο οποίος δήλωσε πως δεν έχει κάποια ενημέρωση για το θέμα.

Μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον ο Τζ. Ράις επεσήμανε πως όπως και να έχει η Ελλάδα «χρειάζεται έγκριση από τους Ευρωπαίους εταίρους για να προχωρήσει» (στην πρόωρη αποπληρωμή).

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το πότε θα γίνει η επόμενη επίσκεψη κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, απάντησε πως «δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά σίγουρα θα περιμένουμε τις εκλογές και μετά θα θέσουμε το χρονοδιάγραμμα».

Σημειώνεται πως χτες, αξιωματούχος των Βρυξελλών αποκάλυψε πως η Ελλάδα δεν υπέβαλε ποτέ αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή τμήματος του δανείου του ΔΝΤ. Συγκεκριμένα ο αξιωματούχος της Ε.Ε. ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, ενόψει της συνόδου του Eurogroup, ότι η Ελλάδα δεν υπέβαλε ποτέ επίσημο αίτημα αποπληρωμής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και συνεπώς η υπόθεση με το Ταμείο «παραμένει σε εκκρεμότητα».

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει πρόσφατα ότι: «Εμείς έχουμε σχέδιο για να πάψει να είναι εδώ και σύντομα θα το κάνουμε πράξη». Το γιατί ξεχάστηκε να σταλεί επίσημο αίτημα ή γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει στάση σχετικά με την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό. 

Πάντως ο πιθανότερος λόγος που η κυβέρνηση τα γυρνάει έγκειται στο γεγονός ότι θα ελάμβανε αρνητική απάντηση από τους Ευρωπαίους. Και αυτό καθώς το κύμα των παροχών για το 2019 αλλά και οι υποσχέσεις του 2020 ενόχλησαν τους δανειστές οι οποίοι όχι μόνο κόβουν την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα αλλά αρνούνται και την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, την οποία επιθυμούσε διακαώς η κυβέρνηση με στόχο να πουλήσει προεκλογικά την απαλλαγή από το σκληρό ταμείο.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα