Καυτοί διάλογοι Τόμσεν-Βελκουλέσκου για πιέσεις προς Αθήνα και Μέρκελ- Επιστολή σε Λαγκαρντ έστειλε ο Τσίπρας

Καυτοί διάλογοι Τόμσεν-Βελκουλέσκου για πιέσεις προς Αθήνα και Μέρκελ- Επιστολή σε Λαγκαρντ έστειλε ο Τσίπρας

 

Με επιστολή προς την Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ απαντά το Μαξίμου στην  αποκάλυψη απο το Wikileaks των καυτών διαλόγων των κορυφαίων στελεχών του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και Ντέλιας Βελκουλέσκου για μεθόδευση πιέσεων κατά της Ελλάδας και της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, προκειμένου να μείνοπυν στο Πρόγραμμα και γίνουν δεκτοί οι όροι τους.

Σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε να αποστείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιστολή στην Κριστίν Λαγκάρντ ενω είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Παυλόπουλος, σημείωσε ότι την σημερινή αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έπρεπε να την είχε αναλάβει εδώ και καιρό ο ίδιος ο ESM μέσω δικών του έμπειρων στελεχών.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με τη φωτιά και δεν θα αφήσουμε τη χώρα και την Ευρώπη απροστάτευτη. Κάποιοι θέλουν να στήσουν νέα κρίση στην Ελλάδα για να επηρεάσουν το δημοψήφισμα στη Βρετανία και να τραυματίσουν την Ευρώπη».

Μεθόδευση ΔΝΤ για πιέσεις σε Ελλάδα και Μέρκελ.

Βόμβα ετοιμάζεται να ρίξει το ΔΝΤ σχετικά με την παραμονή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα όπως προκύπτει από τα  αποσπάσματα συζήτησης μεταξύ των δύο υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου, για την πορεία της αξιολόγησης και το χρέος την οποία δημοσιεύει το Wikileaks. Στόχος τους είναι η άσκηση πίεσης στην Ελλάδα για να αποδεχθεί ακόμη σκληρότερα μέτρα αλλά και να ασκηθεί πίεση προς την Άγκελα Μέρκελ για να δεχθεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. 

Σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνονται στο δημοσίευμα, το οποίο μεταφέρει με επιφυλάξεις το "liberal.gr", από την συζήτηση αυτή μεταξύ των δύο προκύπτει ότι το ΔΝΤ ετοιμάζεται να ανακοινώσει την αποχώρησή του από την Τρόικα και το Πρόγραμμα εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την Κομισιόν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η ιστοσελίδα του WikiLeaks υποστηρίζει ότι οι αναφορές αυτές έγιναν σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαρτίου, μεταξύ Βελκουλέσκου, Τόμσεν και Ιβα Πέτροβα.

Οι δύο αξιωματούχοι του ΔΝΤ αναφέρουν σχετικά ότι, είναι απαραίτητη μία απειλή επικείμενης οικονομικής καταστροφής, προκειμένου άλλοι «παίκτες» να αναγκαστούν να δεχτούν όσα προτείνει το Ταμείο. Για τη Γερμανία αυτό θα είναι η ελάφρυνση χρέους και για την Ελλάδα τα μέτρα λιτότητας, ανάμεσά τους η αύξηση φόρων και η περικοπές των συντάξεων.

Όμως, φοβούνται ότι το δημοψήφισμα στη Βρετανία στις 23 Ιουνίου θα «παραλύσει» τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ, σε μία κρίσιμη στιγμή. Το δημοψήφισμα, αναφέρουν, θα περιπλέξει τα πράγματα, καθυστερώντας τη «στιγμή της αλήθειας» για μετά από τη διεξαγωγή του. «Αυτό θα είναι καταστροφή», αναφέρει χαρακτηριστικά η Βελκουλέσκου.

Κατά το Wikileaks ο Τόμσεμν φέρεται να λέει στην συζήτηση ότι «Δεν πρόκειται να δεχτώ ένα πακέτο μικρών μέτρων, δεν πρόκειται». «Τι θα χρειαστεί για να φτάσουμε σε σημείο αποφάσεων; Στο παρελθόν, μόνο μία φορά ελήφθησαν αποφάσεις και ήταν όταν οι Έλληνες επρόκειτο να ξεμείνουν σοβαρά από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Πιθανόν αυτό θα συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση, θα τραβήξει έως τον Ιούλιο και είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να συζητούν για ένα μήνα πριν από το Brexit».

Στη συζήτηση μπαίνει και το προσφυγικό με τον κ. Τόμσεν να λέει: «Η άλλη πιθανότητα, που πίστευα ότι θα είχε γίνει ήδη και είμαι έκπληκτος που δεν έγινε, είναι ότι εξαιτίας της κατάστασης με το προσφυγικό θα θέλουν να καταλήξουν σε συμπέρασμα. Και οι Γερμανοί εγείρουν το θέμα της διαχείρισης. Ουσιαστικά εμείς εκείνη τη στιγμή λέμε ''''Κοίτα, κ. Μέρκελ, είναι αντιμέτωπη με ένα ερώτημα. Πρέπει να σκεφτείς τι είναι περισσότερο δαπανηρό, να συνεχίσεις χωρίς το ΔΝΤ ή να κάνεις την ελάφρυνση χρέους που εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να μας κρατήσεις;''''. Αυτό είναι πραγματικά το θέμα».

Σύμφωνα με το WikiLeaks, η Βελκουλέσκου στη συγκεκριμένη συνομιλία λέει «Είναι ενδιαφέρον ότι η Ελλάδα υποχώρησε... υποχώρησε λίγο τόσο στη φορολογική μεταρρύθμιση... τόσο στην έκπτωση φόρου και στις επικουρικές συντάξεις». Στην αναφορά του κ. Τόμσεν ότι η Ελλάδα δεν πλησιάζει καν στις θέσεις του Ταμείου η  κ. Βελκουλέσκου σημειώνει πως «αν η ελληνική κυβέρνηση πιεστεί αρκετά θα το έκανε... Αλλά δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Κομισιόν είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί, οπότε αυτό είναι το πρόβλημα».

Η Βελκουλέσκου φέρεται να κάνει λόγο για λάθος στρατηγική από το ΔΝΤ. «Δεν διαπραγματευτήκαμε με την Κομισιόν και μετά να θέσουμε στους Έλληνες κάτι πολύ χειρότερο. Τους βάλαμε το μίνιμουμ που ήμασταν πρόθυμοι να σκεφτούμε και οι Έλληνες λένε ότι δεν διαπραγματευόμαστε», αναφέρει.

Κατά τη συζήτηση η κ. Βελκουλέσκου προτείνει και τη λύση του διαχωρισμού σε δύο προγράμματα, με διαφορετικούς στόχους. Αλλά όπως λέει, «το ερώτημα είναι αν οι Ευρωπαίοι θα αποδέχονταν τους μεσοπρόθεσμους στόχους της Κομισιόν, για τους σκοπούς του προγράμματος και τους δικούς μας στόχους για τους σκοπούς της ελάφρυνσης χρέους».