ΔΝΤ: Έως και 20 δισ. ευρώ μπορεί να χρειαστούν επιπλέον οι τράπεζες

ΔΝΤ: Έως και 20 δισ. ευρώ μπορεί να χρειαστούν επιπλέον οι τράπεζες

Πολύ πιο πέρα από ό, τι έχει συζητηθεί έως τώρα για το ελληνικό χρέος προχωρά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτείνοντας την αναβολή πληρωμών των ευρωπαϊκών δανείων της Ελλάδας έως το 2040.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο έγγραφο του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το Ταμείο επιθυμεί όλες οι πληρωμές για τα ευρωπαϊκά δάνεια που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα από το πρώτο πακέτο διάσωσης το 2010 να αναβληθούν τουλάχιστον μέχρι το 2040, με τις ωριμάνσεις να παρατείνονται ακόμη και έως το 2080. Παράλληλα, οι τόκοι για τα δάνεια από το Ταμείο διάσωσης της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να καθοριστούν στο κατ' ανώτατο όριο του 1,5% μέχρι τουλάχιστον το 2045.

«Οι λεπτομέρειες του ''πακέτου'' ελάφρυνσης θα πρέπει να συμφωνηθούν εκ των προτέρων», αναφέρεται στο έγγραφο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, το χρέος θα ανέλθει στο 293,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος έως το 2060, χωρίς τα προτεινόμενα μέτρα.

Το έγγραφο του ΔΝΤ αναφέρει επίσης ότι η Ελλάδα θα αντλήσει 5 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις μεταξύ του 2015-2030.

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί η πρόβλεψη του Ταμείου, βάσει της οποίας οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι δεδομένου του υψηλού ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και των αδύναμων ποιοτικά κεφαλαίων, θα προκύψουν επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, οι οποίες θα μπορούσαν να καλυφθούν από το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» του ESM για τις τράπεζες που δεν έχει χρησιμοποιηθεί (έως και 20 δισ. ευρώ).

Από το πακέτο των 86 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, τα 25 δισ. ευρώ είχαν δεσμευτεί για την τρίτη κατά σειρά ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ωστόσο μόλις 5 δισ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν καθώς τα υπόλοιπα κεφάλαια καλύφθηκαν από ιδιώτες επενδυτές.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Wall Street Journal είχε δημοσιεύσει τις προτάσεις του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.

Διαβάστε ακόμα:

- Τα 7 σενάρια για το χρέος που επεξεργάζεται η Ευρωζώνη

- W. Schaeuble: Είμαστε στο σωστό δρόμο για την Ελλαδα

- Juncker: «Από τους Έλληνες έχουμε πάρει πολλά, τους έχουμε δώσει λίγα»

- A. Stubb: Δε “βλέπει” ελάφρυνση χρέους την Τρίτη

- J. Dijsselbloem: Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος στο Εurogroup