ΔΝΤ: Ενέκρινε το Μνημόνιο 50 δισ. δολαρίων για την Αργεντινή

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018, 22:52
-A +A
ΔΝΤ: Ενέκρινε το Μνημόνιο 50 δισ. δολαρίων για την Αργεντινή

Εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το πρόγραμμα στήριξης της Αργεντινής, ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ και διάρκειας τριών ετών.

Όπως ανακοίνωσε το Ταμείο, η πρώτη δόση, ύψους 15 δισ. δολαρίων, είναι άμεσα διαθέσιμη για εκταμίευση. Τα υπόλοιπα 35 δισ. δολάρια θα δύναται να αποδεσμευθούν τμηματικά σε βάθος χρόνου, με βάση τριμηνιαίες αξιολογήσεις.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Ταμείο, το Μπουένος Άιρες έχει διαμηνύσει πως θα αντιμετωπίσει τα 35 δισ. δολάρια ως προληπτική βοήθεια, που σημαίνει ότι θα αντλήσουν τα χρήματα εάν το κρίνουν απαραίτητα.

Η βοήθεια του ΔΝΤ θα χρησιμοποιηθεί πρωτίστως για την εξυπηρέτηση του χρέους και των δημοσιονομικών αναγκών. Μεγάλο μέρος των κρατικών οφειλών είναι σε δολάρια και το πραγματικό ύψος του χρέους έχει αυξηθεί λόγω της αποδυνάμωσης του πέσο.

Ως αντάλλαγμα για τα δάνεια στήριξης η κυβέρνηση του προέδρου Μάρκρι έχει δεσμευθεί να εξαλείψει έως το 2020 το πρωτογενές έλλειμμα, που διαμορφώθηκε στο 3,9% του ΑΕΠ πέρυσι, να περιορίσει τον πληθωρισμό στο 9% έως το 2021 – σήμερα υπολογίζεται στο 25% – και να διασφαλίσει την πλήρη ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως η κεντρική τράπεζα θα πάψει να τυπώνει χρήμα για να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της κεντρικής κυβέρνησης.

Πηγή: skai.gr

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 25/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα