ΔΝΤ: Ένα ελβετικό ΑΕΠ θα στοιχίσει ο εμπορικός πόλεμος

ΔΝΤ: Ένα ελβετικό ΑΕΠ θα στοιχίσει ο εμπορικός πόλεμος

Η νέα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποίησε χθες ότι ο εμπορικός πόλεμος που έχει εξαπολύσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, θα στοιχίσει στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη περί τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό ίσο δηλαδή με «ολόκληρη την οικονομία της Ελβετίας».

Παράλληλα, η κα Γκεοργκίεβα επεσήμανε πως καταγράφεται μια «συγχρονισμένη επιβράδυνση» στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Το παγκόσμιο ΑΕΠ ενδέχεται να απολέσει περίπου 0,8% ως το 2020, έναντι 0,5% που προβλεπόταν τον Ιούλιο. «Πρόκειται χονδρικά για το μέγεθος της οικονομίας της Ελβετίας», ανέφερε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Εξάλλου, στις 15 Οκτωβρίου αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα οι νεότερες προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη, οι οποίες θεωρείται πως θα είναι αναθεωρημένες επί τα χείρω τόσο για το τρέχον έτος όσο και για το 2020. 

Όπως ανέφερε η νέα διευθύντρια του ΔΝΤ «Η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου είναι σχεδόν στάσιμη».

Η Γκεοργκίεβα, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της πριν από μόλις μία εβδομάδα, τονίζει πως «η ανάπτυξη θα μειωθεί φέτος στο πιο χαμηλό επίπεδό της από τις αρχές της δεκαετίας». Όπως ανέφερε ενδεικτικά κατά την διάρκεια μιας ομιλίας της «το 2019 περιμένουμε βραδύτερη ανάπτυξη σε σχεδόν το 90% της υφηλίου». Τον Ιούλιο, ο διεθνής χρηματοοικονομικός θεσμός προέβλεπε ανάπτυξη 3,2% φέτος και 3,5% την επόμενη χρονιά. 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, πριν από σχεδόν ενάμιση χρόνο εξαπέλυσε εμπορικό πόλεμο εναντίον της Κίνας, μέσω της σταδιακής επιβολής δασμών σε εξαγώγιμα κινεζικά προϊόντα, σε μια απόπειρα εξαναγκασμού του Πεκίνου να παύσει τις αποκαλούμενες «κακόπιστες» εμπορικές πρακτικές. Εντούτοις, το Πεκίνο ανταπάντησε και αυτό με επιβολή δασμών, με αποτέλεσμα παρά τις διμερείς εμπορικές συνομιλίες για τερματισμό του μεταξύ τους εμπορικού πολέμου, η κρίση να συνεχίζεται, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρά πλήγματα στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές. 

Οι επενδυτές άλλωστε εμφανίζονται όλο και πιο δύσπιστοι καθώς η κυβέρνηση Τραμπ απειλεί με την επιβολή επιπλέον κυρώσεων και σε άλλους εμπορικούς της εταίρους πέραν της Κίνας, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πρέπει να αναλάβουμε δράση. Είμαι πεπεισμένη πως εάν συνεργαστούμε, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους», συνέχισε η βουλγάρα οικονομολόγος, προσθέτοντας «ναι, μπορούμε» — επαναλαμβάνοντας το σύνθημα του αμερικανού πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Πέραν του εμπορίου, η διαφαινόμενη δύσκολη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η υπερχρέωση των επιχειρήσεων στις οκτώ μεγαλύτερες οικονομίες (Γερμανία, Κίνα, Ισπανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο) εντοπίστηκαν ως μείζονες απειλές από την Γκεοργκίεβα.