ΔΝΤ: Εμείς δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα, η Ευρώπη έχει

ΔΝΤ: Εμείς δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα, η Ευρώπη έχει

Τη θέση του ΔΝΤ για την εφαρμογή των προνομοθετημένων μέτρων για το 2019 και το 2020 επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά την Αθήνα και τους ευρωπαίους εταίρους της.

Ενώ διατηρεί την αρχική του άποψη το Ταμείο για την εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων ώστε να δημιουργηθεί ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος για να εφαρμόσει η Ελλάδα φιλο-αναπτυξιακές πολιτικές, ο Τζέρι Ράις επεσήμανε πως ο ρόλος του ΔΝΤ είναι συμβουλευτικός, καθώς δεν υπάρχει πρόγραμμα που να δεσμεύει την Ελλάδα παρά μόνο η μετα- προγραμματική παρακολούθηση (post-program monitoring).

Σημειώνεται πως νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση της Επιτροπής στο Euroworking Group, ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει τον δημοσιονομικό της στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ακόμα και χωρίς την περικοπή των συντάξεων, δεν βρήκε κάποια αντίρρηση από τους εκπροσώπους των κρατών - μελών.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον, ο Τζέρι Ράις επανέλαβε πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων δεν αφορούν το ΔΝΤ, ωστόσο σημείωσε και πάλι πως το Ταμείο επιμένει στο να συμβουλεύει την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο εργαλείο ώστε να πετύχει μια φιλο-αναπτυξιακή πολιτική. 

Ο εκπρόσωπος τόνισε πως το ΔΝΤ δεν επιβάλει καμία πολιτική στην Ελλάδα ούτε σε κάποιο άλλο κράτος-μέλος, απλώς προτείνει και συμβουλεύει με αναλύσεις και εκτιμήσεις που ελπίζει να βοηθήσουν.

Σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα επισκεφτεί κλιμάκιο του Ταμείου την Ελλάδα, ο Τζ. Ράις απάντησε πως θα γίνει στις αρχές της επόμενης χρονιάς.