ΔΝΤ: Προστατευτισμός και Brexit απειλούν τη γερμανική οικονομία

ΔΝΤ: Προστατευτισμός και Brexit απειλούν τη γερμανική οικονομία

Η άνοδος του προστατευτισμού και η απειλή του σκληρού Brexit, εκθέτουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σε σημαντικούς βραχυπρόθεσμους κινδύνους, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε έκθεσή του για τη Γερμανία. 

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση της πρόβλεψής του για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Γερμανίας, θέτοντας τον ρυθμό ανάπτυξης στο 2,2% για το 2018, από 2,5% το 2017 και συγκριτικά με την προηγούμενη πρόβλεψη που τοποθετούνται στο 2,5%.

Ωστόσο, το Ταμείο αναθεώρησε οριακά προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Γερμανίας το 2019, στο 2,1% από 2%. 

«Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι είναι καθοριστικοί, λόγω της ισχυρής ανόδου του προστατευτισμού παγκοσμίως, (του ενδεχομένου) σκληρού Brexit, ή της επανεκτίμησης των κινδύνων για το κρατικό χρέος στην Ευρωζώνη, θα οδηγούσαν σε νέες χρηματοοικονομικές πιέσεις και θα μπορούσαν να πλήξουν τις εξαγωγές και τις επενδύσεις της Γερμανίας», αναφέρει έκθεση του ΔΝΤ.

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε υψηλότερους δασμούς σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων που εισάγουν οι ΗΠΑ και ήγειρε την απειλή παγκόσμιου εμπορικού πολέμου, ενώ το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να διαφωνούν για τους όρους του επικείμενου διαζυγίου και της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Σημειώνεται, ότι το ΔΝΤ χαιρετίζει τα σχέδια της κυβέρνησης υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις και να υποστηρίξει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, προσθέτει όμως ότι το Βερολίνο μπορεί να κάνει περισσότερα.

Επισημαίνοντας ιδίως την ταχεία γήρανση του πληθυσμού, το ΔΝΤ εισηγείται περαιτέρω αύξηση των δημόσιων επενδύσεων στις υποδομές και στην παιδεία, αλλά και τη δημιουργία περαιτέρω κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις.

«Τέτοιου είδους μέτρα θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αύξηση της παραγωγικότητας, θα έδιναν περαιτέρω ώθηση στην μακροπρόθεσμη παραγωγή, και θα μείωναν το μεγάλο πλεόνασμα του ισοζυγίου των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών της Γερμανίας», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται, ότι το πλεόνασμα μειώθηκε στο 8% του ΑΕΠ πέρυσι από 8,5% το 2016, αλλά αναμένεται να αυξηθεί ξανά στο 8,3% του ΑΕΠ φέτος, σύμφωνα με το Ταμείο.