Δίνουν 21 εκατ. ευρώ τα ΕΛΠΕ για την ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας

Δίνουν 21 εκατ. ευρώ τα ΕΛΠΕ για την ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας

Του Γιώργου Φιντικάκη

Στα 21 εκατ. ευρώ φαίνεται να έχει κλειδώσει το τίμημα εξαγοράς από τα ΕΛΠΕ του παλαιού εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα, προκειμένου η εισηγμένη να χρησιμοποιήσει την έκταση για να δημιουργήσει μια νεκρή ζώνη ανάμεσα στο διυλιστήριο και τον αστικό ιστό.

Αυτός είναι και ο λόγος που συνήλθε χθες η γενική συνέλευση της Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων - το διάδοχο σχήμα μετά τη συνένωση της ΠΥΡΚΑΛ με την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΒΟ)- προκειμένου να εγκρίνει τη σχετική απόφαση.

Το υπουργείο Οικονομικών όμως, που είναι και ο βασικός μέτοχος της ΕΑΣ ζήτησε αναβολή για τυπικούς λόγους (νομικούς κ.α., όπως τουλάχιστον λένε οι πληροφορίες, και παράταση δύο μηνών.

Δεν είναι σαφές αν το αίτημα παράτασης σχετίζεται με την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξαιρέσει τις αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΕΑΒ) από την ένταξή τους στο νέο υπερ-Ταμείο, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας, όπως φάνηκε από την πρόταση που διατύπωσε χθες η πλευρά του υπουργού Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτου κατά την πρώτη της συνάντηση με τους δανειστές για τα προαπαιτούμενα της 1ης αξιολόγησης.

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία για την έκταση της Ελευσίνας φαίνεται να είναι “win-win” τόσο για τα ΕΛΠΕ που θα μπορέσουν να μετατρέψουν το οικόπεδο σε μια νεκρή ζώνη μεταξύ του διυλιστηρίου και του αστικού ιστού, όπως ακριβώς προβλέπει η διεθνής νομοθεσία, όσο και για την ΕΑΣ που ψάχνει εναγωνίως για ρευστό.

Το ταμείο της τελευταίας είναι εδώ και καιρό άδειο, και παρά τις λύσεις και τα πιθανά σενάρια που συζητούνται επί μήνες σε κυβερνητικό επίπεδο, οριστικές αποφάσεις για την τύχη της δεν έχουν ακόμη ληφθεί.

Μάλιστα τον Ιούνιο οι εργαζόμενοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας είχαν κάνει κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης, καθώς υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων τους.Αιτία είναι η αδυναμία έγκαιρης υλοποίησης του business plan που συμφωνήθηκε το 2013 μεταξύ της τότε κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο προέβλεπε τη μείωση των εργαζομένων σε 500, το κλείσιμο εργοστασίων, την αξιοποίηση των υπολοίπων, κεφαλαιοποίηση χρεών και χρηματοδότηση με 35 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εκλείψουν οι ελλειμματικοί ισολογισμοί.

Όσο για την έκταση των 350 στρεμμάτων, έχει πολλούς περιορισμούς για δόμηση και μόνο ως χώρος πρασίνου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. Εφόσον την αποκτήσουν τα ΕΛΠΕ, ενδεχομένως να αξιοποιήσουν ένα κομμάτι ως πάρκο και να το δώσουν προς χρήση στην τοπική κοινωνία, αλλά ο κεντρικός σχεδιασμός παραμένει η δημιουργία μιας νεκρής ζώνης.

Για τους κατοίκους της Ελευσίνας δεν αλλάζει κάτι δραστικά, αφού έτσι κι αλλιώς η έκταση δεν ανήκει στον δήμο. Απλώς, ενώ ως τώρα είχαν δύο "βόμβες" στα πόδια τους, η μία φεύγει, ενώ για τη δεύτερη λαμβάνονται επιπλέον μέτρα ασφαλείας.