Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο

Την εκτίμηση ότι το πρωτογενές πλεόνασµα που επιτεύχθηκε το 2017 αναµένεται να προσεγγίσει ή και να υπερβεί το 3,5% του ΑΕΠ, φτάνοντας σε επίπεδα διπλάσια του αρχικού στόχου (1,75%) εξέφρασε σε έκθεσή του το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Όπως αναφέρεται, το ΑΕΠ εκτιµάται ότι αυξήθηκε κατά 1,9% το ?' τρίµηνο του 2017 έναντι του αντιστοίχου τριµήνου του 2016. Τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πραγµατική µεταβολή του ΑΕΠ στη διάρκεια όλου του έτους δείχνουν αύξηση 1,4% (όλα τα µεγέθη σε σταθερές τιµές του 2010). Είναι η δεύτερη φορά από το 2008 που το ελληνικό ΑΕΠ αυξάνεται (το 2014 αυξήθηκε κατά 0,7%). 

Η συγκεκριµένη εκτίµηση υστερεί ελαφρώς σε σχέση µε τον αναθεωρηµένο στόχο που τίθεται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισµού για µεγέθυνση της τάξεως του 1,6%.

Σύμφωνα με την έκθεση, σηµείο προβληµατισµού αποτελεί η ατονία της ιδιωτικής κατανάλωσης, ειδικά καθώς συνδυάστηκε µε ενίσχυση των εισαγωγών.

Τη µεγαλύτερη συµβολή στην άνοδο του ΑΕΠ είχαν οι επενδύσεις: αύξηση του Ακαθάριστου Σχηµατισµού Παγίου Κεφαλαίου κατά 9,6% και του συνολικού κεφαλαίου κατά 15,7%. Η αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στον «εξοπλισµό µεταφορών», ενώ οι κατηγορίες «κατοικίες» και «άλλες κατασκευές» (κυρίως Π?Ε) κατέγραψαν πτώση (βλ. γραφική απεικόνιση σε παράρτηµα). Προβληµατισµό προκαλεί η σχεδόν µηδενική συµβολή της ιδιωτικής κατανάλωσης στην αύξηση του ΑΕΠ, γεγονός που συνδέεται µε την πίεση που ασκούν στα νοικοκυριά οι ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις. Με δεδοµένο ότι η ιδιωτική κατανάλωση αποτελεί σχεδόν το 70% του ΑΕΠ είναι αναγκαία η ανάκαµψή της για να επιτευχθούν ακόµα υψηλότεροι ρυθµοί µεγέθυνσης στο µέλλον. Σηµαντική άνοδο κατά 6,8% κατέγραψαν οι εξαγωγές, κυρίως λόγω της αύξησης εξαγωγών υπηρεσιών (κατά βάση τουρισµός). Ακόµη υψηλότερη ήταν η άνοδος των εισαγωγών (+7,2%) µε αποτέλεσµα η καθαρή συµβολή του εξωτερικού τοµέα στο ΑΕΠ το 2017 να είναι αρνητική κατά περίπου 5,1 δισ. ευρώ. 

Η σχετικά χαµηλή εισπραξιµότητα παλαιών ληξιπρόθεσµων απαιτήσεων, συνεχίζει να τροφοδοτεί τη διόγκωση των συνολικών ληξιπρόθεσµων οφειλών προς το ελληνικό δηµόσιο οι οποίες ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ. Οι συνολικές εισπράξεις έναντι «παλαιού» και «νέου» ληξιπρόθεσµου χρέους διατηρήθηκαν στα ίδια σχεδόν επίπεδα µε αυτά του 2016.
Εξάλλου η δηµιουργία νέου ληξιπρόθεσµου χρέους συνέχισε την καθοδική της πορεία το 2017 σε σύγκριση µε προηγούµενα έτη.

Η µείωση αυτή υπολογίζεται αντιστοίχως σε 1.282 εκατ. ευρώ έναντι του 2016 και σε 2.605 εκατ. ευρώ έναντι του 2015. Η βελτίωση οφείλεται στην εντατικοποίηση των ελέγχων, στα νέα µέτρα αντιστάθµισης µε επιστροφές φόρων, επίλυσης φορολογικών διαφορών, ή την επιβολή αναγκαστικών µέτρων. Παρ' όλα αυτά, εκτιµάται ότι η αυξητική τάση του συνολικού ληξιπρόθεσµου χρέους θα συνεχιστεί λόγω κυρίως της σύνθεσής του (το µεγαλύτερο ποσοστό αποτελείται από µη φορολογικά έσοδα εκ των οποίων, ποσοστό άνω του 70% αντιστοιχεί σε πρόστιµα του ΚΒΣ µε πολύ χαµηλή εισπραξιµότητα).

Γενικός ?είκτης Τιµών Καταναλωτή

Ο Γενικός ?είκτης Τιµών Καταναλωτή µειώθηκε το Φεβρουάριο σε σχέση µε τον προηγούµενο µήνα, αλλά αυξήθηκε κατά 0,1% σε σχέση µε τον προηγούµενο έτος. Η µείωση (κατά 0,1%) αποτελεί τη συνισταµένη των αυξήσεων τιµών σε είδη διατροφής και εισιτηρίων αεροπορικής µεταφοράς όπως και των µειώσεων στις τιµές καυσίµων αυτοκινήτων (βενζίνη), πετρελαίου θέρµανσης σε συνδυασµό µε τις χειµερινές εκπτώσεις στα είδη ένδυσης και υπόδησης. Η αύξηση σε σχέση µε το προηγούµενο έτος, προήλθε αντίστοιχα από τις αυξήσεις των τιµών στον καπνό και τα αεροπορικά εισιτήρια, οι οποίες υπερ-αντιστάθµισαν τις µειώσεις τιµών σε είδη διατροφής και στέγασης. 

Απασχόληση 

Το ποσοστό ανεργίας µειώθηκε στο 20,8% τον ?εκέµβριο του 2017 ένα επίπεδο κατά 2,6 ποσοστιαίες µονάδες χαµηλότερο σε σχέση µε ένα χρόνο πριν (?εκέµβριος 2016). ?στόσο ο ρυθµός της µείωσης του ποσοστού ανεργίας από µήνα σε µήνα φαίνεται να φθίνει προς το τέλος του 2017. Το ?' τρίµηνο του 2017 ο αριθµός των απασχολούµενων ανήλθε σε 3.736.333 άτοµα και των ανέργων σε 1.006.844 άτοµα.