Δημοσιονομική «νάρκη» 4,75 δισ. ευρώ για την επόμενη κυβέρνηση

Δημοσιονομική «νάρκη» 4,75 δισ. ευρώ για την επόμενη κυβέρνηση

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Σκληρή εβδομάδα για την ελληνική οικονομία και κατά συνέπεια για την κυβέρνηση καθώς σήμερα το οικονομικό επιτελείο θα περάσει από την κρησάρα του Euroworking Group (EWG) για τις επιπτώσεις από τις προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης, ενώ αύριο ανακοινώνονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Τα χειρότερα όμως αναμένονται την Τετάρτη όπου δημοσιοποιείται η έκθεση των θεσμών και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι θεσμοί δεν πρόκειται να κάνουν ούτε βήμα πίσω αυτά που έχουν διαπιστώσει και κοστολογήσει. Συγκεκριμένα για το 2019 υπολογίζεται ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό ύψους 1% του ΑΕΠ, ενώ το 2020 το κενό φθάνει στο 1,5% του ΑΕΠ.

Επί της ουσίας η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει στρώσει ένα δρόμο γεμάτο αγκάθια για την επόμενη κυβέρνηση και μάλιστα μία μέτρα μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου θα πρέπει η Ελλάδα να εκπροσωπηθεί στο Eurogroup για να συνομιλήσει με τους εταίρους για τις εκκρεμότητες του ελληνικού προγράμματος. Συγκεκριμένα πρέπει να συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και το νέο  Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2019-2023.

Μέχρι τότε όμως υπάρχουν κρίσιμοι σταθμοί στην οικονομία όπως:

Η συνεδρίαση του EuroworkingGroup για τις επιπτώσεις των εξαγγελιών Τσίπρα στο ελληνικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα σχετικά με το ενδεχόμενο ύπαρξης δημοσιονομικής τρύπας 1% του ΑΕΠ ή 2 δισ. ευρώ το 2019 και πάνω από 1,5% του ΑΕΠ το 2020.

Κατά πάσα πιθανότητα την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος θα είναι και η τελευταία φορά που θα συμμετάσχει ως μέλος της ελληνικής κυβέρνησης καθότι αποχωρεί από την πολιτική σκηνή επιστρέφοντας στα ακαδημαϊκά έδρανα.

- Την Τρίτη 4 Ιουνίου θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2019. Το σημαντικότερα στοιχεία που θα δείχνουν και πως θα «κυλήσει» οικονομίας αφορούν τα μεγέθη για τον τουρισμό και τις επενδύσεις.

- Την Τετάρτη 5 Ιουνίου δημοσιεύεται η 3η έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, πέρα από τις παρατηρήσεις στο πλαίσιο της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης (πλήρης αναθεώρηση του Νόμου Κατσέλη, εφαρμογή του νέου πλαισίου προστασίας πρώτης κατοικίας, πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των αναβολών των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τα δικαστήρια, πορεία του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, ληξιπρόθεσμα χρέη του ελληνικού κράτους, κ.ά.), θα αφιερώνει ολόκληρο κεφάλαιο στα μέτρα ελάφρυνσης που εξαγγέλθηκαν,

- Στις 13 Ιουνίου θα συνεδριάσει το Εurogroup με την Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ατζέντας. Εκεί θα φανεί πόσο σκληρή θα είναι οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί με την χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος.

- Στις 27 Ιουνίου θα δημοσιευτεί η ετήσια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (βάσει του άρθρου 4) στην οποία θα περιλαμβάνεται και κεφάλαιο για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του ακριβού δανείου της Ελλάδας.