Δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση για τη διακοψιμότητα ηλεκτρικής ενέργειας

Δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση για τη διακοψιμότητα ηλεκτρικής ενέργειας

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (αρ. φύλλου 2861) η υπουργική απόφαση για τους τύπους και το περιεχόμενο των Συμβάσεων Διακοπτόμενου Φορτίου Ηλεκτρικής Ενέργειας (διακοψιμότητα).

Υπενθυμίζεται, ότι η διακοψιμότητα θα επιτρέπει σε ενεργοβόρες βιομηχανίες να διακόπτουν για συγκεκριμένες περιόδους τη λειτουργία τους, μειώνοντας έτσι τη συνολική ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, με αντάλλαγμα εκπτώσεις στην τιμή του ρεύματος υψηλής τάσης που καταναλώνουν, καθώς θα επιβαρύνουν λιγότερο το σύστημα και θα αποφεύγονται κίνδυνοι που αφορούν την ευστάθειά του.

Με την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, που δημοσίευτηκε στο ΦΕΚ, ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της Υπηρεσίας Διακοπτόμενου Φορτίου (ΥΔΦ), οι κατηγορίες καταναλωτών που δικαιούνται να καταρτίσουν Συμβάσεις Διακοπτόμενου Φορτίου, οι προϋποθέσεις κατάρτισης, οι λόγοι ενεργοποίησης της Υπηρεσίας Διακοπτόμενου Φορτίου, ο τρόπος προσδιορισμού, καθώς και ο τρόπος, ο χρόνος και οι προϋποθέσεις καταβολής του οικονομικού αντισταθμίσματος των συμβαλλομένων σε αυτές καταναλωτών, η ανάκτηση από τον Διαχειριστή του Συστήματος των ποσών που καταβάλλονται ως οικονομικό αντιστάθμισμα και καθιερώνεται ο τύπος και το ελάχιστο περιεχόμενο των Συμβάσεων Διακοπτόμενου Φορτίου που συνάπτει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) («ο Διαχειριστής του Συστήματος») με τους καταναλωτές.

Ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να συνάπτει συμβάσεις για παροχή Υπηρεσιών Διακόψιμου Φορτίου για συνολική διακοπτόμενη ισχύ μικρότερη ή ίση με 1GW ανά τύπο ΥΔΦ. Για κάθε τύπο ΥΔΦ ο διαχειριστής του συστήματος διενεργεί δημοπρασία. Ειδικότερα, για την πρώτη δημοπρασία της Υπηρεσίας Διακοπτόμενου Φορτίου η συνολική διακοπτόμενη ισχύς δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 MW ανά τύπο ΥΔΦ και η διάρκεια των συμβάσεων διακοπτόμενου φορτίου είναι ένας μήνας. Η διάρκεια των επόμενων της πρώτης δημοπρασίας συμβάσεων καθορίζεται από τον διαχειριστή του συστήματος, ενώ οι λεπτομέρειες διενέργειας των δημοπρασιών καθορίζονται από τον διαχειριστή του συστήματος με τον Κανόνα Δημοπρασιών παροχής Υπηρεσίας Διακοπτόμενου Φορτίου, που συντάσσει και δημοσιοποιεί ο ίδιος.

Προϋπόθεση συμμετοχής των καταναλωτών στις δημοπρασίες είναι η εγγραφή τους στο Μητρώο Διακοπτόμενου Φορτίου που τηρεί ο ΑΔΜΗΕ.

Το συνολικό ποσό που μπορεί να διατεθεί μέσω των δημοπρασιών είναι 50 εκατ. ευρώ, ενώ η αποπληρωμή θα γίνει μέσω του τέλους εφοδιασμού, το οποίο θα πληρώνεται από τους παραγωγούς ΑΠΕ, με διαφορετικά ποσοστά για κάθε τεχνολογία, ενώ εξαιρούνται πλήρως τα φωτοβολταϊκά σε στέγες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ