Δίμηνος «βομβαρδισμός» μέτρων στήριξης προ των πυλών

Δίμηνος «βομβαρδισμός» μέτρων στήριξης προ των πυλών

Σήμα να γίνει μια γερή… κατεβασιά από όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου ώστε τα μέτρα στήριξης που έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό -και ιδανικά πριν από το Πάσχα όπου αυτό είναι εφικτό- εκπέμπει η κυβέρνηση. 

Το ζητούμενο είναι τα χρήματα που έχουν προϋπολογιστεί να διατεθούν, να πέσουν άμεσα στην αγορά ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη ρευστότητα και για να «αντέξει» η αγορά αλλά και για να «χρηματοδοτηθεί» η επανεκκίνηση της οικονομίας. Στο οικονομικό επιτελείο ελπίζουν ότι από τα μέσα Μαΐου θα είναι λιγοστές οι επιχειρήσεις που θα παραμένουν υποχρεωτικά κλειστές και αντίστοιχα περιορισμένη η ανάγκη για πρόσθετα μέτρα στήριξης.

Ύστερα από 14 μήνες έντονου κρατικού παρεμβατισμού και μέτρων στήριξης συνολικού προϋπολογισμού 38-40 δισ. ευρώ, φαίνεται ότι πλησιάζει η ώρα της αποσωλήνωσης της αγοράς από το κράτος, έστω και σταδιακά.

Είναι πολλά τα μέτρα που μένει να υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα: Μέχρι το Πάσχα προγραμματίζεται να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υποστεί κούρεμα ακινήτων.

Θα γίνει προσπάθεια ώστε να κλείσουν όλες οι καταβολές μέχρι και για τα κουρέματα του Μαρτίου ώστε στη συνέχεια να υπάρχει εκκρεμότητα μόνο για τον Απρίλιο. Στόχος, και αυτό το μέτωπο να κλείσει οριστικά μέσα στον Μάιο υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι ο Απρίλιος θα είναι και ο τελευταίος μήνας υποχρεωτικού κουρέματος ενοικίων.

Μεγάλη εβδομάδα θα δοθούν επίσης τα «κρατικά» δώρα Πάσχα σε όσους βρέθηκαν σε αναστολή από τον Ιανουάριο και μετά ενώ θα καταβληθούν και τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που δεν έχουν λάβει ακόμη τη σύνταξή τους. Μεγάλη εβδομάδα θα πέσει στην αγορά και το 1 δισ. ευρώ της 7ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Για τον Μάιο προγραμματίζεται η καταβολή του κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης, η ενεργοποίηση του προγράμματος για την επιδότηση των παγίων δαπανών, ενώ μέχρι την 31η Μαΐου θα δοθούν και οι πρώτες αποζημιώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ. Μάιο θα δοθεί και η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 1.000-4.000 ευρώ σε όσες επιχειρήσεις παρέμειναν υποχρεωτικά κλειστές και τον Απρίλιο.

Αν προστεθούν τα 330 εκατ. ευρώ που θα δοθούν στις επιχειρήσεις εστίασης, επιπλέον 300 εκατ. ευρώ που προορίζονται μέσω αντίστοιχου προγράμματος ΕΣΠΑ για τις εταιρείες τουρισμού, τα 500 εκατ. ευρώ του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών και τα 130 εκατ. ευρώ της έκτακτης ενίσχυσης των κλειστών επιχειρήσεων, τότε και ο λογαριασμός του Μαίου ανέρχεται στα 13,-1,4 δισ. ευρώ με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Και μετά; Για την περίοδο μετά τον Μάιο, τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να μπαίνουν στο συρτάρι. Η στήριξη θα συνεχιστεί κυρίως με την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης) ενώ θα δοθεί το σύνθημα ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει σιγά-σιγά να αρχίσουν να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις.