ΓΔ: 891,99 -14,08 (-1,55 %)

Τζίρος: 55,98 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2018η
Τρίτη, 11 Μαΐου 2021

ΓΔ: 891,99 -14,08 (-1,55 %)

Τζίρος: 55,98 εκατ. €   RT

Dimand: Τα projects των 700 εκατ. ευρώ, οι επόμενες hot περιοχές για επενδύσεις και οι στρατηγικές συνεργασίες

Dimand: Τα projects των 700 εκατ. ευρώ, οι επόμενες hot περιοχές για επενδύσεις και οι στρατηγικές συνεργασίες

Με 11 επενδυτικά projects αξίας 700 εκατ. ευρώ που αφορούν σε περισσότερα από 400.000 τμ και παρουσία στα μεγαλύτερα και πλέον εμβληματικά έργα η Dimand αποτελεί τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων και επενδύει στους πλέον απαιτητικούς αλλά και πολλά υποσχόμενους τομείς του real estate. Η εταιρεία εστιάζει σε κτήρια γραφείων, κατοικίες, logistics και αναπλάσεις.

Όπως τονίζει στο Liberal ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand Δημήτρης Ανδριόπουλος, οι περιοχές της πρωτεύουσας που έχουν πλέον ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ο Βοτανικός και ο Ελαιώνας, ενώ σημαντική δραστηριότητα θα υπάρξει σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο μεταξύ άλλων καθώς δρομολογούνται σημαντικές παρεμβάσεις σε αυτές διαμορφώνοντας επενδυτικές προοπτικές για την ανάπτυξη ακινήτων κάθε μορφής.

Την επενδυτική ταυτότητα της Dimand που βρίσκεται σε διαδικασία διεκδίκησης και νέων έργων συνθέτουν περισσότερα από 220.000 τμ σε κτίρια γραφείων που αφορούν σε κύριους χώρους αλλά και χώρους στάθμευσης, 41.000 τμ σε οικιστικά project, 30.000 τμ σε ξενοδοχειακά ακίνητα σε Αθήνα και Χανιά αλλά και 100.000 τμ σε έργα μικτής χρήσης.

Η Dimand έχοντας ήδη ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων στο real estate έχει δυνατό αποτύπωμα στην εγχώρια αγορά αλλά και συνεργασίες με ηχηρά ονόματα όπως ο όμιλος της Eurobank, η Grivalia Hospitality, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), και η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, με τις οποίες τρέχει τα περισσότερα projects, διατηρώντας παράλληλα άριστη συνεργασία και με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.

Η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για τη δημιουργία joint venture με συμμετοχή 65% της Dimand και 35% για την EBRD με στόχο κυρίως «πράσινα» έργα ανάπτυξης, ορισμένα από τα οποία είναι τώρα σε εξέλιξη, ήρθε το 2017 ενώ το 2019 έγινε συμφωνία χρηματοδότησης από τη H.I.G. Europe Realty, τον ευρωπαϊκό βραχίονα της αμερικανικής H.I.G., η οποία διαθέτει υπό διαχείριση συνολικά κεφάλαια 43 δισ. δολαρίων.

Σκιαγραφώντας τις ευκαιρίες που ανοίγονται στην αγορά ακινήτων, τις περιοχές που αναμένεται να έχουν σημαντικό ενδιαφέρον στο αμέσως προσεχές μέλλον αλλά και τους παράγοντες που καθορίζουν την ανάπτυξη στις συγκεκριμένες περιοχές ο Δημήτριος Ανδριόπουλος σημειώνει στο Liberal Markets:

«Η Αθήνα τα επόμενα χρόνια έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις που μπορεί να αλλάξουν την εξέλιξη της πορείας της προς το καλύτερο. Εκτός του Πειραιά και του μεγάλου project στο Ελληνικό, βλέπουμε επιτέλους τη δημιουργία της Αθηναϊκής Ριβιέρα, έναν δημόσιο χώρο με πεζόδρομο και ποδηλατοδρόμιο που θα μπορεί κανείς να πηγαίνει από τον Πειραιά έως το Σούνιο, μια εμβληματική παρέμβαση που πρέπει να ολοκληρωθεί να ωριμάζει και να προωθείται από το κράτος.

Παράλληλο με αφορμή τη διπλή ανάπλαση στο Βοτανικό, έρχεται η έναρξη αξιοποίησης του Ελαιώνα μέσω της μεταφοράς του σταθμού λεωφορείων (ΚΤΕΛ) και της μεταφοράς των μεταφορικών εταιρειών στο Θριάσιο, την αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου και της Πάρνηθας αλλά και την αξιοποίηση μεγάλων κρατικών ακινήτων όπως αυτό της ΠΥΡΚΑΛ και στρατοπέδων όπως το στρατόπεδο Πλέσσα. Παρεμβάσεις που μπορούν να αλλάξουν την πορεία της πόλης μπορούν να αυξήσουν την οικονομία, να μειώσουν τη ρύπανση και να θωρακίσουν την πόλη από φυσικές καταστροφές με μοναδικό τρόπο, αυξάνοντας κατά συνέπεια την αξία των ακινήτων και αναβαθμίζοντας το βιοτικό επίπεδο».

«Όσον αφορά δε στο Βοτανικό», συνεχίζει «αυτός είναι μια περιοχή που βρίσκεται, επίσης, κοντά σε μέσα σταθερής τροχιάς, διαθέτει μεγάλους χώρους για ανάπτυξη με συντελεστή, απέχει μόλις τρία χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Πρόκειται για μια πολεοδομική και οικιστική περιοχή που για πολλά χρόνια ήταν στα αζήτητα και πλέον έχει όρους ανάπτυξης».

Η ευρύτερη περιοχή του Βοτανικού αλλά και του Ελαιώνα είναι η επόμενη μεγάλη ανάπλαση της πόλης.

Όπως δε τονίζει ο κος Ανδριόπουλος «η Dimand βλέπει τον Πειραιά ως έναν ευρύτερο πόλο στον οποίο θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και στην επόμενη πενταετία σκοπεύει να αναπτύξει άλλα 100.000 τ.μ. στον ευρύτερο δήμο Πειραιά.

«Ωστόσο», όπως σημειώνει ο ίδιος,«αντίστοιχες παρεμβάσεις δρομολογούνται στη Θεσσαλονίκη όπου με την αξιοποίηση του λιμανιού, της ΔΕΘ αλλά και της δυτικής εισόδου μπορεί να αλλάξει ο ρούς της πόλης. Αντίστοιχα η Πάτρα μπορεί να αλλάξει η μορφή αν ενοποιηθεί ο αστικός ιστός με το Λιμάνι αλλά και το Ηράκλειο με την αξιοποίηση του σημερινού αεροδρομίου μετά τη μετεγκατάσταση των δραστηριοτήτων στο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι»

Τα μεγάλα Projects

Μερικά από τα πλέον σημαντικά έργα της εταιρείας αποτελούν το Γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, τα Αστέρια Γλυφάδας, ο Πύργος Πειραιά, το Σαρόγλειο Μέγαρο στην Ομόνοια, το πρώην κτήρια «Παπαστράτος» στον Πειραιά, αλλά και το συγκρότημα γραφείων στη λεωφόρο Συγγρού, ενώ πλέον έχει κάνει την είσοδο του δυναμικά και στην αγορά της Θεσσαλονίκης με το πρώτο πλήρως βιοκλιματικό συγκρότημα γραφείων (office park), συνολικής επιφάνειας ανωδομής 18.000 τετραγωνικών μέτρων στη δυτική είσοδο της πόλης.

Ποιες είναι οι επόμενες παραδόσεις

Η εταιρεία παρά την πανδημία συνεχίζει απρόσκοπτα τις εργασίες της και στο πλαίσιο αυτό παρέδωσε ήδη στις 3 Μαρτίου το νέο γραφειακό συγκρότημα στο πρώην ακίνητο της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» στο Νέο Κόσμο, που μετατράπηκε σε «πράσινο κτήριο» από κοινού με τον όμιλο Eurobank σε συνέχεια της συγχώνευσης με απορρόφηση από την Eurobank της πρώην Grivalia Properties AEEΑΠ.

Τον Οκτώβριο δε αναμένεται να παραδοθεί το παλιό κτήριο της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων στα Κάτω Πατήσια, τα οποία έχουν αναβαθμιστεί στο πλαίσιο επένδυσης που έφτασε τα 21 εκατ ευρώ και αποτελούν κτήριο 12.000 τμ.

Εξάλλου τον Δεκέμβριο παραδίδεται το  πρώτο ξενοδοχείο Moxy της Αθήνας υπό το γνωστό brand του αμερικανικού ομίλου Μarriott,  δυναμικότητας 200 δωματίων που βρίσκεται στο πρώην Σαρόγλειο Μέγαρο στην Ομόνοια (Σταδίου 65).

Το έργο, ύψους 20 εκατ. ευρώ, όπου οι εργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη έχουν αναλάβει από κοινού Dimand, Prodea και EBRD, μετά από τη μακροχρόνια παραχώρηση του ακινήτου από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού και Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Με την εκπνοή του χρόνου και συγκεκριμένα για τις 31Δεκεμβρίου του 2021 έχει οριστεί η παράδοση  του πρώτου κτηρίου στο συγκρότημα γραφείων επί της  λεωφόρου Συγγρού και Λαγουμιτζή που γίνεται σε συνεργασία με την Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, προς την Generali 16.000 τμ και τον Απρίλιο του 2022 θα παραδοθεί  και το δεύτερο κτήριο  17.000τμ συνολικά.

Το καλοκαίρι του 2022 αναμένεται να παραδοθούν και να αναβιώσουν και τα «Αστέρια Γλυφάδας», μία επένδυση που έχει αναλάβει να «τρέξει» η Dimand  στο πλαίσιο της ενασχόλησής της με στρατηγικού χαρακτήρα έργα για τρίτους, και αφορά στη δημιουργία ενός 5άστερου προορισμού στην Αττική Ριβιέρα με το πρώτο One & Only Resort στην Αθήνα.

Ακολουθεί δε ο Πύργος του Πειραιά όπου οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και όπως τονίζεται από την εταιρεία χωρίς προβλήματα με αγαστή συνεργασία με όλους τους φορείς.