Δικαιολογημένες οι... γροθιές για ένα τέτοιο δάνειο

Δικαιολογημένες οι... γροθιές για ένα τέτοιο δάνειο

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Το δάνειο του Παύλου Πολάκη είναι νόμιμο. Δεν είναι ηθικό. Κι αυτό ακριβώς εννοεί η κυβέρνηση «επιστροφή στην κανονικότητα». 

Επιστρέψαμε στην εποχή της αφθονίας, στην εποχή που οι τραπεζίτες γρονθοκοπούνται για να χορηγήσουν δάνεια με ευνοϊκούς όρους.

Σε μια χώρα που -9 χρόνια συνεχώς- καταγράφει αρνητική πιστωτική επέκταση, δηλαδή οι τράπεζες χορηγούν συνολικά λιγότερα δάνεια από τις καταθέσεις που δέχονται, εμφανίζεται το εξής φαινόμενο:

Ένας υπουργός με ηθικό πλεονέκτημα, λίγες εβδομάδες πριν χάσει την βουλευτική του έδρα και την πολιτική του υπεροχή με το άνοιγμα της κάλπης, αποφάσισε να αποδείξει τι εννοούσε όταν έλεγε «πήραμε την κυβέρνηση αλλά όχι το Κράτος».

Με χαρακτηριστική ευκολία, πήρε ένα δάνειο με «εξασφάλιση αέρα». Μια δεύτερη προσημείωση, από μια άλλη τράπεζα η οποία δεν μπήκε στον κόπο να δανείσει τον καλό της πελάτη που τον ξέρει καλά και με ενέχυρο που έχει αξιολογήσει καλά αλλά από μια τράπεζα που είναι «extra large»

Χθες το απόγευμα, στις 19:00 στα γραφεία της Διεύθυνσης Εποπτείας στην οδό Πανεπιστημίου, εκλήθη επειγόντως η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής για να δώσει απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Πάσχας, ο κ. Σπύρος Παντελιάς, Διευθυντής στη Διεύθυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ και η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος κα Σίσσυ Παπαγιαννίδου ζήτησαν εξηγήσεις για τα δύο καταναλωτικά δάνεια που πήρε ο Παύλος Πολάκης.

Συγκεκριμένα ζητήθηκαν απαντήσεις σε 4 συγκεκριμένα ερωτήματα:

Πως δικαιολογείται το ασυνήθιστα υψηλό ύψος των δανείων 100.000 Ευρώ σε περίοδο πιστωτικής επιβράδυνσης με περιορισμένα περιθώρια ανάληψης πιστωτικού κινδύνου.

Πως έγινε αποδεκτή η δεύτερη προσημείωση σε καταναλωτικό δάνειο (!) με ενέχυρο ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 95.000 Ευρώ τη στιγμή που το δικαίωμα πρώτης κατάσχεσης σε περίπτωση μη εξυπηρέτησης του δανείου έχει άλλη ανταγωνιστική τράπεζα με την πρώτη υποθήκη.

Υπάρχει συγκεκριμένη οδηγία για την αποφυγή δανείων και ταμειακών διευκολύνσεων προς πολιτικά πρόσωπα φυσικά ή νομικά.

Ειδικά στον κ. Πολάκη χορηγήθηκε μιας ειδικής κατηγορίας επαγγελματικό δάνειο. Με ποια επαγγελματική ιδιότητα -αν όχι του πολιτικού- αιτήθηκε το δάνειο ο κ. Πολάκης;

Στα ερωτήματα αυτά, απάντησαν ο Διευθύνων Σύμβουλος Θεόδωρος Πανταλάκης και ο Αναπληρωτής Δ/νων Σύμβουλος Ιωάννης Τσακιράκης.

Τα δύο κορυφαία εκτελεστικά στελέχη της Attica εξήγησαν ότι ο φάκελος Πολάκη αφορούσε δύο τυποποιημένα συνήθη δανειακά προϊόντα, που χορηγήθηκαν με την τήρηση όλων των εσωτερικών διαδικασιών, των χρηματοοικονομικών κανόνων και με επαρκείς εμπράγματες και προσωπικές εγγυήσεις.

“Η χορήγηση τους, έγινε με βάση αυστηρά πιστοδοτικά όρια και με τυποποιημένα χαρακτηριστικά των ως άνω προϊόντων (επιτόκιο, διάρκεια, προβλεπόμενες ανά προϊόν εξασφαλίσεις), όπως τα προϊόντα αυτά διατίθενται στο ευρύ κοινό και είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Τράπεζας".

Κατά την άποψη του κ. Ιωάννη Τσακιράκη, ο θόρυβος που προκλήθηκε αποσκοπεί μόνο στην πολιτική στοχοποίηση του κ. Πολάκη και μάλιστα -κατά την εκτίμηση κορυφαίων στελεχών της Τράπεζας- με εσωκομματικά και όχι αντιπολιτευτικά κίνητρα.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες μέρες, η Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε διώξεις σε τραπεζικά στελέχη για καταχρηστικά δάνεια που χορηγήθηκαν, πάλι από την Attica Bank, σε πελάτες που δεν πληρούσαν τα εχέγγυα, ξεπερνώντας την πάγια τραπεζική πρακτική, με αποτέλεσμα να κατηγορούνται ότι ζημίωσαν την εν λόγω τράπεζα και τους μετόχους της.

Οι ποινικές διώξεις αφορούν κακουργηματική απιστία σε βάρος μελών της προηγούμενης διοίκησης της Attica Bank, την περίοδο 2011-2015 και εκπροσώπων 5 εταιριών για ισάριθμα δάνεια ύψους 60 εκατ. ευρώ που φέρονται να χορηγήθηκαν χωρίς τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις.