Digital Realty: Σκανάρει Αττική και Βόρεια Ελλάδα για τα data centers

Digital Realty: Σκανάρει Αττική και Βόρεια Ελλάδα για τα data centers

Όταν η Lamda Hellix το Νοέμβριο του προηγούμενου έτους εξαγοράζονταν από την Digital Realty, έπειτα από 17 χρόνια λειτουργίας, λίγοι προέβλεπαν πως ο στρατηγικός σχεδιασμός για την κατασκευή data centers στη χώρα μας θα προχωρούσε με γρήγορους ρυθμούς. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της κατασκευής data center από τη Microsoft στη χώρα μας, δίνοντας την αίσθηση πως η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των τεχνολογικών εξελίξεων και της νέας εποχής που έχει ανατείλει και αφορά στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.

Πού βρίσκεται σήμερα η διαδικασία για την κατασκευή των data centers; «Σε ό,τι αφορά στα επενδυτικά πλάνα της εταιρείας, περαιτέρω ανακοινώσεις θα γίνουν έως το φετινό καλοκαίρι. Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε διάφορες επιλογές για την υλοποίηση των καινούργιων data centers τόσο στην Αττική, όσο και στη Βόρεια και Νότια Ελλάδα» αναφέρουν έγκυρες πηγές στο Liberal Markets που γνωρίζουν τις κινήσεις της αμερικάνικης εταιρείας. Σκοπός της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είναι «να καταστήσει τη Lamda Hellix τον μεγαλύτερο πάροχο υπηρεσιών κέντρων δεδομένων στα Βαλκάνια, όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος και CEO της Lamda Hellix, Απόστολος Κάκκος δηλώνει πως «το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα σε συνδυασμό με την άνθηση των τεχνολογιών και του ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς και με τις επικείμενες επενδύσεις σε υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών, από πολλούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, αναδεικνύει τη δυνατότητα της χώρας να καταστεί το νέο Interconnection Hub της Ευρώπης. Η Lamda Hellix ως μέρος της Digital Realty πολλαπλασιάζει τη δυναμική της χώρας να πρωταγωνιστήσει στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση καθιστώντας την πύλη διασύνδεσης μεταξύ Ευρώπης, Ασία και Βόρειας Αφρικής».

Ας γνωρίσουμε όμως τις δύο εταιρείες. Η Lamda Hellix είναι ο μεγαλύτερος carrier και cloud-neutral colocation πάροχος στη χώρα μας, καθώς παρέχει το πιο ολοκληρωμένο portfolio best-in class υπηρεσιών. Στο state of the art Athens DS Campus της, φιλοξενείται η πλειοψηφία των κοινοτήτων cloud & internet που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων πλήθους ΜΜΕ, πολυεθνικών επιχειρήσεων και εταιρειών από το δημόσιο και χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ εξυπηρετείται από όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους στην Ελλάδα.

Η αμερικάνικη εταιρεία με τη σειρά της λειτουργεί περίπου 280 data centers σε 23 χώρες, έχει πάνω από 4.000 πελάτες διεθνώς, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και διαθέτει κεφαλοποίηση πάνω από 40 δισ. δολάρια. Η εξαγορά πραγματοποιήθηκε μέσω της Interxion, θυγατρικής της Digital Realty, η οποία διαχειρίζεται πάνω από 100 data centers στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη. Μέσω της εξαγοράς γίνεται στην ουσία επέκταση στην αγορά των Βαλκανίων.

Η χώρα μας πλέον δεν ακολουθεί απλώς τις εξελίξεις στον τεχνολογικό κλάδο, αλλά αποτελεί συνδιαμορφωτή τους. Αυτό αποδεικνύεται από μια σειρά επενδύσεων που υποδηλώνουν πως η Ελλάδα έχει βρεθεί στο στόχαστρο μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων. Ο κλάδος των data centers είναι ένας από αυτούς που αναπτύσσονται με την Digital Realty και τη Microsoft να πρωταγωνιστούν.

Άλλες αμερικάνικες εταιρείες που έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις είναι η Pfizer, η Tesla και αναμένεται να ξεδιπλωθεί και ο στρατηγικός σχεδιασμός της Αμερικάνικης Αναπτυξιακής Τράπεζας. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ τα επόμενα χρόνια η χώρα μας θα πρωταγωνιστήσει στις τεχνολογικές εξελίξεις και αναδεικνύεται σταθερά σε τεχνολογικό κόμβο στην Ανατολική Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.