Διετή παράταση στην Ελλάδα για αποπληρωμή οφειλών 500 εκατ. ευρώ στην ΕΕ υποσχέθηκε ο επίτροπος γεωργίας

Διετή παράταση στην Ελλάδα για αποπληρωμή οφειλών 500 εκατ. ευρώ στην ΕΕ υποσχέθηκε ο επίτροπος γεωργίας

Από το 2019 και όχι από φέτος, θα ξεκινήσει την αποπληρωμή 500 εκατ. ευρώ (σε 4 ισόποσες δόσεις) που οφείλει η Ελλάδα προς την ΕΕ, στο πλαίσιο δημοσιονομικών διορθώσεων, με τον κοινοτικό επίτροπο της ΕΕ για θέματα γεωργίας, Phil Hogan, να επισημαίνει ότι η διετής αυτή παράταση, έρχεται από προηγούμενη που είχε δοθεί το Ιούνιο του 2012, για έναρξη καταβολής από φέτος.

«Εκτιμώ ότι η ΕΕ είναι ευέλικτη απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και εγώ προσωπικά αντιμετωπίζω με γενναιοδωρία τα θέματα της χώρας. Δεν περιμένω να ρυθμιστούν οι οφειλές αύριο, αλλά σίγουρα θα πρέπει να τακτοποιηθούν, αφού στην ΕΕ οφείλουμε να προστατεύουμε και τα λεφτά των Ευρωπαίων φορολογούμενων», είπε ο κ. Hogan, από το βήμα του 3ου Συνεδρίου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε το Economist στη Θεσσαλονίκη. Επισήμανε, μάλιστα, ότι έχει άριστη και στενή συνεργασία με τα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά, «ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε καλύτερη». 

 

Αναφορικά με την επιπλέον οικονομική στήριξη των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα στα νησιά του Αιγαίου, που δοκιμάζονται λόγω των προσφύγων, ο κοινοτικός επίτροπος επισήμανε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα οριστεί το ακριβές κονδύλι που θα δοθεί. Ο κ. Αποστόλου από την πλευρά του είπε ότι μέσω του ΠΑΑ αποφασίστηκε η διάθεση ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ, προς τους νησιώτες αγροτοκτηνοτρόφους, «αναμένουμε το πράσινο φως απο την ΕΕ για να δοθεί ένα επιπλέον ποσό ύψους 14 εκατ. ευρώ σε αυτούς».

 

Αναφορικά με το θέμα της φέτας, ο κ. Hogan επανέλαβε ότι όταν το 1981 η Ελλάδα έγινε μέλος της ΕΕ την ονομασία «φέτα» χρησιμοποιούσαν άλλες 13 χώρες- στο σύνολο των 15 μελών-ενώ σήμερα και ύστερα απο τις νομικές προσπάθειες που έγιναν, η μόνη «φέτα» σε όλη την ΕΕ είναι η ελληνική, με τα συγεκριμένα χαρακτηριστικά. Επιπλέον, σημείωσε ότι η ΕΕ μέσω συμφωνιών, έχει επεκτείνει την προστασία του συγκεκριμένου προϊόντος σε επιπλέον 15 χώρες, μεταξύ των οποίων τις Κορέα, Κολομβία και Ελβετία.

Μάλιστα, όπως ο ίδιος σημείωσε, στόχος είναι η προσωρινή προστασία της φέτας που πρόσφατα επιτεύχθηκε για Καναδά και Νότιο Αφρική, με την αναγραφή και της χώρας προέλευσης-χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία-, να επεκταθεί και μετά την προβλεπόμενη πενταετία και να λάβει διεθνείς διαστάσεις, οπότε και το θέμα θα τεθεί εκ νέου επί τάπητος.Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι ήδη γίνονται διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ