Διεπαγγελματική Οίνου: "Χαριστική βολή" για τον κλάδο η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί

Διεπαγγελματική Οίνου: "Χαριστική βολή" για τον κλάδο η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί

Την έντονη αντίθεσή τους στην επιβολή φόρου κατανάλωσης - 40 λεπτά σε κάθε λίτρο κρασιού - η οποία προβλέπεται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, εξέφρασαν οι πρόεδροι της Διεπαγγελματικής Οίνου, της ΚΕΟΣΟΕ και του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως σήμερα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου Ιωάννης Βογιατζής μια τέτοια εξέλιξη που διπλασιάζει το κόστος στον παραγωγό, θα είναι απόλυτα καταστροφική για τον αμπελο-οινικό κλάδο καταβαραθρώνοντας την ανταγωνιστικότητά του με συνέπεια τον αφανισμό των οινοποιητικών επιχειρήσεων και των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων.

Η πολιτική αύξησης της φορολογίας στο προϊόν, σύμφωνα με τον κ. Βογιατζή, δεν θα εξυπηρετήσει κανέναν από τους στόχους και τις πολιτικές μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος. Απεναντίας ο τρόπος αυτός θα έχει ως άμεση συνέπεια τη μείωση της κατανάλωσης του προϊόντος, τη μείωση των πωλήσεων αυτού, την εξαφάνιση των εξαγωγών και τελικά την απώλεια εσόδων από το κράτος.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο μηδενικός συντελεστής που ισχύει για τον οίνο βασίζεται στο ότι είναι κατ'' εξοχήν γεωργικό προϊόν. Μέσα από το προϊόν αυτό ζουν πάνω από 200.000 οικογένειες αμπελουργών, οι οποίοι ασχολούνται με την αμπελοκαλλιέργεια και προσκομίζουν την συγκομιδή τους στα ελληνικά οινοποιεία (έχουν καταγραφεί περίπου 900 οινοποιεία στην ελληνική επικράτεια).

Σύμφωνα με τον κ. Βογιατζή η επιβολή φορολογίας θα διαταράξει την ισορροπία ολόκληρου του τομέα υπερδιπλασιάζοντας τις τιμές στον καταναλωτή και μηδενίζοντας τις εξαγωγές. Σημείωσε δε ότι τα 40 λεπτά το λίτρο φόρος υπερβαίνει κατά πολύ την αξία των σταφυλιών σε πολλές από τις κυριότερες αμπελουργικές περιοχές της χώρας, ενώ ταυτόχρονα ισούται με τη μέση τιμή διάθεσης των κρασιών στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Η εφαρμογή υψηλής φορολογίας θα καταστήσει τις οινοποιητικές επιχειρήσεις και τις αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις μη βιώσιμες και θα επιδεινώσει τη θέση των Ελλήνων παραγωγών πλήττοντας άμεσα την ελληνική περιφέρεια.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Σκούρας πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου μετέφερε την αγωνία, την οργή και την αμηχανία του κλάδου ο οποίος ουδέποτε ενημερώθηκε ή ρωτήθηκε για ένα τέτοιο μέτρο.

Εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα «πισώπλατο χτύπημα στο ελληνικό κρασί» καθώς η αποδυνάμωση και αποδιοργάνωση της εσωτερικής αγοράς θα δώσει το τελικό χτύπημα στους Έλληνες αμπελουργούς, στην ανάπτυξη της υπαίθρου αλλά και στις προσπάθειες να αναπτυχθεί η γαστρονομία.

Ο κ. Σκούρας επανέλαβε ότι καμία χώρα, κανένα κράτος – μέλος της ευρωπαϊκής κοινότητας που είναι χώρα παραγωγής οίνου, δεν έχει επιβάλει ΕΦΚ στο κρασί (ούτε η Γερμανία). Η Ελλάδα είναι χώρα παραγωγός οίνου. Οι χώρες παραγωγοί οίνου είναι σταθερές στην απόφασή τους να κρατήσουν μηδενικό τον ΕΦΚ στο κρασί.

Το κρασί, όπως ανέφερε, έχει επιβαρυνθεί εξαιρετικά δυσανάλογα μέσα σε μία εικοσαετία αφού από 8% ΦΠΑ το 1992, έφτασε σε 23% ΦΠΑ πρόσφατα.

Παράλληλα υποστήριξε ότι η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί, θα ενισχύσει περαιτέρω την παραοικονομία. Ήδη με το 23% ΦΠΑ δόθηκε ένα κίνητρο προς του φοροδιαφεύγοντες. Με τον ΕΦΚ κατεδαφίζονται τα οργανωμένα οινοποιεία εκείνα δηλαδή ακριβώς που προωθούν το σύγχρονο στρατηγικό σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ο κλάδος (και είναι ο μόνος) να σταθούν στα πόδια τους, να κερδίσουν τις αγορές του εξωτερικού και να αυξήσουν τις εξαγωγές μας.

Ως συνέπεια όλων των παραπάνω λόγων, σύμφωνα με τον κ. Σκούρα, 200.000 Έλληνες αμπελουργοί, 20.000 εργαζόμενοι στον οινοποιητικό κλάδο και περίπου 700 οινοποιητικές επιχειρήσεις θα πληγούν ανεπανόρθωτα από την επιβολή του φόρου.

Την κάθετη αντίδρασή του στην επιβολή ειδικού φόρου στο κρασί εξέφρασε ο Χρήστος Μάρκου πρόεδρος της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ). Χαρακτήρισε τον φόρο «παράλογο» και τόνισε ότι η φορολόγηση με 0,40 ευρώ ανά λίτρο οίνου υπερβαίνει κάθε λογική διπλασιάζοντας τις τιμές πώλησης του κρασιού και θέτει εκτός ανταγωνισμού τα ελληνικά κρασιά που στην εγχώρια αγορά πωλούνται από 0,40 ευρώ ανά λίτρο, όσο δηλαδή ο επιβαλλόμενος ΕΦΚ, ενώ ο αμπελουργός εισπράττει μόνο 0,20 ευρώ ανά κιλό σταφυλιού στις μεγάλες αμπελουργικές περιοχές της χώρας.

Επίσης εκτίμησε ότι οι εξαγωγές των ελληνικών κρασιών θα μειωθούν δραματικά λαμβανομένου υπόψη του αδυσώπητου ανταγωνισμού τιμών που επικρατεί στις παγκόσμιες αγορές, ακυρώνοντας όλες τις προσπάθειες του κλάδου για εξωστρεφή ανάπτυξη των προϊόντων του.

Επίσης ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αναμένει πενιχρά έσοδα από την επιβολή φορολογίας στο κρασί, τα οποία δεν ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ θυσιάζοντας έναν ολόκληρο κλάδο στο βωμό των ισοδύναμων μέτρων.

Ο κ. Μάρκου κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει τέτοιου είδους καταστροφικές επιλογές και τους βουλευτές να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ