Δίχτυ προστασίας για τις διαδρομές χρήματος του Λαυρεντιάδη 

Δίχτυ προστασίας για τις διαδρομές χρήματος του Λαυρεντιάδη 

Του Γιώργου Φιντικάκη

Απόφαση - ανάσα για την πλευρά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, όχι όμως και για όσους αναζητούν τις διαδρομές χρήματος του υπόδικου επιχειρηματία, εξέδωσε το Πρωτοδικείο Αθηνών για τις περίφημες μεταχρονολογημένες επιταγές.

Σε αυτήν το δικαστήριο ορίζει τη συνέχιση της παροχής αερίου προς την ELFE από τη ΔΕΠΑ με μεταχρονολογημένες επιταγές τρίμηνης διάρκειας, βάζοντας στον «πάγο» την υποχρέωσή του να εμφανίζει μετρητά. Είχαν προηγηθεί δύο δικαστήρια, όπου οι δικαστές είχαν κρίνει ότι δικαίως η πλευρά της ELFE έπρεπε να πληρώνει με ρευστό. 

Στην ουσία η απόφαση, που αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο σε αυτό το κρυφτούλι του Λ. Λαυρεντιάδη με τις αρχές, εξυπηρετεί μόνο τον επιχειρηματία. Εάν ξεκινούσε να πληρώνει τη ΔΕΠΑ με μετρητά, όπως του επέβαλε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις αρχές Μαρτίου, θα αναγκαζόταν να εμφανίσει χρηματικά διαθέσιμα, αποκαλύπτοντας ενδεχομένως την προέλευσή τους.

Εδώ και καιρό οι εισαγγελικές αρχές αναζητούν το νήμα που θα οδηγήσει στα χρήματα που σχετίζονται με υποθέσεις όπου εμπλέκεται ο υπόδικος επιχειρηματίας, όπως της Proton, της Νεοχημικής, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Alapis.

Η προχθεσινή απόφαση του δικαστηρίου σίγουρα δεν βοηθά σε αυτή την κατεύθυνση. 

Έτερος που πλήττεται σοβαρά είναι η ΔΕΠΑ που θα συνεχίσει να προμηθεύει με αέριο αξίας 4 εκατ. ευρώ το μήνα την ELFE και ως πληρωμή να παίρνει τρίμηνης διάρκειας επιταγές μιας από τις παρένθετες εταιρείες της πλευράς Λαυρεντιάδη, της «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης». 

Στην πράξη η προχθεσινή απόφαση του δικαστή βασίστηκε στις συμφωνίες του 2016, μεταξύ του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Θ. Κιτσάκου με την ELFE, οι οποίες προέβλεπαν την τροφοδοσία με αέριο μέσω μεταχρονολογημένων επιταγών. Τελικά αποδεικνύεται ότι οι συγκεκριμένες συμφωνίες συνεχίζουν να δεσμεύουν τη ΔΕΠΑ.

Τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια στιγμή όπου η ΔΕΠΑ προειδοποιεί όλο και συχνότερα ότι βρίσκεται στα όρια του πιστωτικού κινδύνου, όπως πιστοποιεί η τακτική της αλληλογραφία με την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, με αποδέκτη την επικεφαλής της Άννα Ζαΐρη. Στην τελευταία της επιστολή αναφέρονταν ότι η μέχρι σήμερα τακτική της πλευράς Λαυρεντιάδη έχει συσσωρεύσει ποσά άνω των 24 εκατ. ευρώ.