Διχασμένη η Ε.Ε. για τον «ψηφιακό φόρο» υπό τον φόβο αμερικανικών αντιποίνων

Διχασμένη η Ε.Ε. για τον «ψηφιακό φόρο» υπό τον φόβο αμερικανικών αντιποίνων

Διχασμένες παραμένουν οι κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε., σχετικά με το σχέδιο φορολόγησης μεγάλων εταιριών του διαδικτύου, όπως η Google και η Facebook, επί του τζίρου τους, καθώς φοβούνται ότι μια τέτοια απόφαση θα προκαλέσει αντίποινα από τις ΗΠΑ.

Η πρόταση που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Μάρτιο, προβλέπει τα κράτη-μέλη να επιβάλουν φόρο 3% στα ψηφιακά έσοδα των μεγάλων εταιριών του διαδικτύου που κατηγορούνται ότι αποφεύγουν τεχνηέντως την φορολόγηση, εγγράφοντας τα κέρδη τους σε ευρωπαϊκές χώρες που εφαρμόζουν χαμηλό φορολογικό συντελεστή.

Όπως αναφέρει το Reuters, πρόκειται για ένα σχέδιο που απαιτεί την στήριξη και των 28 χωρών της Ε.Ε. ωστόσο ο φόβος των αμερικανικών αντιποίνων κάνεις πολλές από αυτές να αντιδρούν ελπίζοντας να καθυστερήσουν την εφαρμογή του μέχρι να επιτευχθεί μια παγκόσμια συμφωνία.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δήλωσε σήμερα ότι η Κομισιόν θα πρέπει να αναθεωρήσει το σχέδιό της και πως ο νέος φόρος θα πρέπει να επιβληθεί μόνο εάν δεν υπάρχει παγκόσμια συμφωνία έως το καλοκαίρι του 2020.

Μιλώντας στους υπουργούς Οικονομικών στις Βρυξέλλες, ο Σολτς τόνισε ότι η αναθεωρημένη πρόταση θα πρέπει να μειώνει το εύρος του φόρου και να εξαιρεί την πώληση δεδομένων και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things) – κλάδοι που εάν περιληφθούν θα μπορούσαν να οδηγήσουν και στη φορολόγηση των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών.

«Δεν είναι μια καλή ιδέα για την Ευρώπη» δήλωσε ο Δανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Γιένσεν, συμφωνώντας με τον Γερμανό ομόλογό του. «Ο προτεινόμενος φόρος σχεδιάστηκε με τρόπο που θα πλήξει κυρίως τις αμερικανικές εταιρίες, επομένως φυσικά και θα υπάρξει αντίδραση από τις ΗΠΑ» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Τα σχόλιά του απηχούν δηλώσεις διπλωματών από πολλά κράτη της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Σουηδία, η Ιρλανδία και η Μάλτα, σε συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ε.Ε..

Η Γαλλία, βασικός υποστηρικτής του φόρου, πρότεινε τον περασμένο Σεπτέμβριο να τεθεί μια ρήτρα λήξης ισχύος, προκειμένου να πείσει τα απρόθυμα κράτη. Σήμερα, μέσω του υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ ανακοίνωσε ότι θα αποδεχθεί μια καθυστέρηση στην εφαρμογή του φόρου έως τα τέλη του 2020, υπό την προϋπόθεση πως θα επιτευχθεί μια συμφωνία για το θέμα σε επίπεδο Ε.Ε. έως τα τέλη του 2018.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο, προειδοποίησε ο Λεμέρ, αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για τα εθνικά φορολογικά σχέδια, μια εξέλιξη που θα αποδυνάμωνε την ενιαία αγορά της Ε.Ε. Η Ισπανία, η Βρετανία και η Ιταλία έχουν ανακοινώσει τα δικά τους εθνικά σχέδια να φορολογήσουν τις εταιρίες του διαδικτύου.

Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συζητούν δύο επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι από την Κομισιόν. Το πιο αισιόδοξο σχέδιο θα περιλαμβάνει έναν φόρο επί του τζίρου των ψηφιακών εταιριών που θα επιβάλλεται μονομερώς από την Ε.Ε. πριν επιτευχθεί μια συμφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην προσέγγιση αυτή αντιτίθενται πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων μικρών όπως της Ιρλανδίας, όπου πολλές εταιρίες τεχνολογίας εγγράφουν τα κέρδη τους από πωλήσεις σε μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ.

Η δεύτερη επιλογή, που δεν φαίνεται να προκρίνεται μέχρι στιγμής, θα αναθεωρεί τους φορολογικούς κανόνες ούτως ώστε να μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα σε εταιρίες βάσει της «ψηφιακής τους παρουσίας» σε ένα κράτος. Αυτή η επιλογή θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο να τεθεί σε εφαρμογή και θα συμβαδίζει με το έργο που γίνεται σε επίπεδο ΟΟΣΑ. «Ελπίζουμε ότι μπορούμε να έχουμε μια ομόφωνη απόφαση που θα κινείται στον δρόμο του ΟΟΣΑ», δήλωσε ο Γιένσεν.