Deutsche Bank: Το investment banking σώζει την...καγκελάριο των γερμανικών τραπεζών

Deutsche Bank: Το investment banking σώζει την...καγκελάριο των γερμανικών τραπεζών

Την τελευταία δεκαετία οι ζημίες της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας ανήλθαν στα 8,2 δισ. ευρώ και οι αναλυτές περίμεναν άλλη μία ζημιογόνο χρήση. Ο Sewing που προήχθη σε CEO το 2018 δήλωσε ότι ο όμιλος έβαλε τα θεμέλια για μία διατηρήσιμη κερδοφορία παρά τις προκλήσεις των καιρών και το consensus των προβλέψεων των αναλυτών την βλέπει κερδοφόρα και τη φετινή χρονιά.

Τα καθαρά κέρδη για τους μετόχους της Deutsche ανήλθαν στα 113 εκατ. ευρώ μετά από ζημίες 5,7 δισ. Το 2019, και διέψευσαν τις εκτιμήσεις της αγοράς που περίμενε ζημίες 300 εκατ. ευρώ.

Το ερώτημα πλέον είναι κατά πόσο μπορεί να είναι διατηρήσιμη η κερδοφορία της καθώς, όπως και ο ανταγωνισμός, επωφελήθηκε από τα έσοδα που έφερε το trading στο περιβάλλον υψηλής μεταβλητότητας την περίοδο της πανδημίας.

Τα έσοδα της επενδυτικής τραπεζικής αυξήθηκαν 32% στα 9,3 δισ. το 2020, ενώ αυτά από τις δραστηριότητες στις αγορές ομολόγων και συναλλάγματος κατά 28%. Παράλληλα όμως, τα χαμηλά επιτόκια και η συρρίκνωση του παγκόσμιου εμπορίου έπληξαν τα έσοδα από τη λιανική τραπεζική και τον δανεισμό επιχειρήσεων.

Η καλή πορεία των δραστηριοτήτων επενδυτικής τραπεζικής ήταν σίγουρα μία ανακούφιση για τον όμιλο. Ωστόσο, αν και πατάει πιό γερά από ότι πέρυσι, η συνολική του απόδοση υστερεί σε σύγκριση με τις ανταγωνίστριες τράπεζες στην Ευρώπη.


Η Deutsche προσπαθεί εδώ και καιρό να απεξαρτηθεί ως ένα βαθμό από την επενδυτική τραπεζική και να σταθεροποιήσει τις υπόλοιπες δραστηριότητες της.

Ο Sewing το 2019 αποφάσισε ένα ριζικό ανασχηματισμό που περιελάμβανε 18.000 απολύσεις με στόχο η επενδυτική τραπεζική να μην συνεισφέρει πάνω από 30% των συνολικών εσόδων του ομίλου. Πέρυσι ανήλθαν στο 40%. 

«Εκτιμούμε ότι ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων επενδυτικής τραπεζικής θα είναι διατηρήσιμο με τις αγορές να ομαλοποιούνται φέτος», δήλωσε ο επικεφαλής του ομίλου στους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi, τα αποτελέσματα της Deutsche Bank ήταν ικανοποιητικά. Για τους στόχους που έχει θέσει για το 2022 επικρατεί σκεπτικισμός και για τον λόγο αυτό διατηρεί τη σύσταση  «sell/high risk» για τη γερμανική τράπεζα.

Ηταν πριν δύο χρόνια όταν η Deutsche εγκατέλειψε τις συνομιλίες με την Commerzbank για πιθανή συγχώνευση. Ωστόσο δεν θέλει να μείνει εκτός παιχνιδιού και η διοίκηση της θέλει τον όμιλο σε φόρμα και έτοιμο για μια συγχώνευση αν παρουσιαστεί η ευκαιρία, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους καθώς η δυναμική του συγκεντρωτισμού στον κλάδο δεν έχει παύσει.

Τα τελευταία χρόνια αρκούσε ένα απλό σχόλιο για τις δραστηριότητες χονδρικής τραπεζικής της Deutsche για να προκαλέσει κιχλισμό στα αφεντικά άλλων ανταγωνιστριών τραπεζών.

Πίστευαν οτι η απόφαση του Sewing το 2019 να μικρύνει αυτό το κομμάτι και να αποσυρθεί από δουλειές όπως το trading μετοχών θα προκαλούσε φυγή πελατών. Όμως διαψευστηκαν καθώς τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι.

Η Deutsche ανέφερε ότι η διεύθυνση επενδυτικής τραπεζικής παρήγαγε έσοδα 1,9 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2020, μία αύξηση 24% σε ετήσια βάση, διπλάσια αυτής που κατάφεραν οι αντίστοιχες διευθύνσεις των αμερικανικών τραπεζών όπως η JPMorgan και η Goldman Sachs.

Στη Deutsche, το trading ομολόγων και συναλλάγματος πλέον αντιπροσωπεύει το 75% των συνολικών εσόδων του τομέα επενδυτικής τραπεζικής ενώ οι αναδοχές εκδόσεων σταθερού εισοδήματος σχεδόν το ένα πέμπτο. Πολύ λιγότερο τα έσοδα από συμβουλευτικές υπηρεσίες σε συγχωνεύσεις ενώ τα κόστη την περσινή χρονιά, αν εξαιρεθούν αυτά της αναδιάρθρωσης, ήταν 10% χαμηλότερα από οτι το 2019.

Η απόδοση που πέτυχε δείχνει ότι η «δίαιτα» που επέλεξε ο Sewing δεν έβλαψε. Το δεύτερο εξάμηνο του 2020 τα έσοδα της Deutsche από το trading ομολόγων και ισοτιμιών ανήλθε στο 14% των συνολικών εσόδων των πέντε μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών.

Η αναλογία ήταν σχεδόν η ίδια και στο πρώτο εξάμηνο του 2019, λίγο πριν ο Sewing αρχίσει τις περικοπές του.

Μπορεί να είναι νωρίς ακόμα για να βαπτίσει η αγορά ως επιτυχία τις κινήσεις αναδιάρθρωσης του επικεφαλής της Deutsche. Ο όμιλος μόλις κατάφερε να γυρίσει κερδοφόρος το 2020 και οι αναλυτές αμφισβητούν τους στόχους που έχει θέσει για το 2022.

¨Ομως, η σθεναρότητα του δείχνει ότι τελικά μπορεί να αφαιρέσεις ένα ολόκληρο πόδι από το σώμα μιας επενδυτικής τράπεζας χωρίς το τραύμα να απειλήσει την υγεία του εναπομείναντος κορμού της.

Κάτι ανάλογο συνέβη και στη UBS όταν αποφάσισε να διακόψει τις δραστηριότητες trading στο τομέα σταθερού εισοδήματος. Στους σχετικά νέους επικεφαλής της Credit Suisse και της HSBC σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο.