Deutsche Bank: Επαναγορά ομολόγων ύψους 5,4 δισ. δολαρίων

Deutsche Bank: Επαναγορά ομολόγων ύψους 5,4 δισ. δολαρίων

Σε επαναγορά ομολόγων σε ευρώ και δολάρια ύψους 5,4 δισ. δολαρίων θα προχωρήσει η Deutsche Bank, στην προσπάθειά της να εξανεμίσει τις ανησυχίες των επενδυτών για την κεφαλαιακή της επάρκεια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, η “ισχυρή ρευστότητα” που διαθέτει, της επιτρέπει να προχωρήσει σε επαναγορά μη εξασφαλισμένων ομολογιακών χρεογράφων, χωρίς να επέλθουν αλλαγές στο πρόγραμμα χρηματοδότησής της για το 2016.

Σχεδιάζει να επαναγοράσει τίτλους ύψους έως και 3 δισ. ευρώ αποτιμημένους σε ευρώ και τίτλους 2 δισ. δολαρίων, αποτιμημένους σε δολάρια.

Η Deutsche Bank επιδιώκει να ενισχύσει την εμπιστοσύνη αφότου οι εγγυήσεις των αθετήσεων δανείων (credit-default swaps) και των δανείων μειωμένης εξασφάλισης αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2002, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Η γερμανική τράπεζα ήταν η πρώτη μετά την οικονομική κρίση που ένιωσε την ανάγκη να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι διαθέτει επάρκεια κεφαλαίων για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της.

"Πρόκειται για ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί η Deutsche Bank για να μειώσει τον πανικό", δήλωσε ο Roger Francis, αναλυτής της Mizuho International Plc στο Λονδίνο. "Δεν απαντά πραγματικά στην ανησυχία του κόσμου για την τράπεζα. Χρειάζεται κέρδη για να πληρώσει τα μερίσματα και τα τοκομερίδια μειωμένης εξασφάλισης και σ'' αυτό το σημείο υπάρχουν πολλά ερωτήματα".

Η Deutsche Bank διέθετε 215 δισ. ευρώ σε ρευστότητα στα τέλη του 2015.

Η τιμή της μετοχής καταγράφει άνοδο πάνω από 9%, μετά την ανακοίνωση.

Καμία ανησυχία από τον W. Schaeuble

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του ECOFIN, ο κ. Schaeuble επανέλαβε ότι δεν τρέφει κάποια ανησυχία για την Deutsche Bank, οι τίτλοι της οποίας δέχονται μεγάλες πιέσεις από την αρχή του έτους λόγω φόβων για την κεφαλαιακή της επάρκεια.

Συμπλήρωσε ότι η γερμανική κεντρική τράπεζα έχει αντοχές και είναι καλά τοποθετημένη ώστε να αντιμετωπίσει τις όποιες δυσκολίες.