Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα απωλειών στη Wall

Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα απωλειών στη Wall

Πτωτικά κινείται η Wall Street για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση εξαιτίας των ραγδαίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, μετά το αμερικανικό «χτύπημα» που προκάλεσε τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί και τις απειλές της Τεχεράνης για αντίποινα.

Απώλειες και για τους δυο βασικούς δείκτες της Wall, με τον Dow Jones να χάνει περίπου 150 μονάδες, ενώ ο δείκτης NASDAQ ενισχύθηκε κατά 0.16%

Την Παρασκευή, με την είδηση του θανάτου του Σουλεϊμανί ο Dow έκανε "βουτιά" 233 μονάδες, με τους S&P 500 και Nasdaq να υποχωρούν 0,7% και 0,8% αντίστοιχα. Αυτές οι απώλειες ήταν οι χειρότερες για τους Dow Jones και S&P 500, από τις 3 Δεκεμβρίου.

Την Κυριακή ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στοχεύσουν 52 ιρανικές τοποθεσίες, αν το Ιράν απειλήσει Αμερικάνους ή αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία. Επιπλέον το κοινοβούλιο του Ιράκ προχώρησε σε ψήφισμα καλώντας την κυβέρνηση να απελάσει ξένα στρατεύματα από τη χώρα, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε απειλώντας ότι θα επιβάλει κυρώσεις στη Βαγδάτη.

Παράλληλα, Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι αναμένεται να συναντηθούν στις 15 Ιανουαρίου, για να υπογράψουν ένα προκαταρκτικό εμπορικό σύμφωνο, για να τερματίσουν τον παρατεταμένο εμπορικό τους πόλεμο που ήταν το επίκεντρο της ανησυχίας των επενδυτών.

Σε αυτό το κλίμα,ο δείκτης Dow Jones να χάνει περίπου 150 μονάδες ήΒΒΒ 0.22%ΒΒΒΒ στιςΒΒΒ 28,572 μονάδες,ο S&P 500ΒΒΒ καταγράφει απώλειεςΒΒΒ 0.07% στις 3,232 μονάδες και ο Nasdaq έχει αύξηση 0.14% στις 9,031 μονάδες όταν νωρίς το πρωί παρουσίαζε πτώση 0.60% στις 8,967 μονάδες.

Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών υποχώρησαν λόγω ανησυχιών για το υψηλότερο κόστοςΒκαυσίμων που πυροδότησε η άνοδος των τιμών του πετρελαίου. Οι εταιρείες American και Delta μειώθηκαν περισσότερο από 1% η κάθε μια, ενώ η Delta μειώθηκε κατά 0,9%

Τη Δευτέρα, ο Χρυσός είχε την υψηλότερη άνοδο τα τελευταίαΒΒΒ έξι χρόνια. Οι συναλλαγές ήταν 1,7% υψηλότερες στα 1,579 δολάρια ανά ουγγιά. Η απόδοση των 10 ετών του ισοζυγίου των κρατικών ομολόγων υποχώρησε κάτω από 1,8% μετά την έναρξη των συναλλαγών του 2020 πάνω από 1,9%. Οι αποδόσεις κινούνται αντίστροφα στις τιμές.

«Παρόλα αυτά, οι προοπτικές παραμένουν αισιόδοξες και ανοδικές», δήλωσε ο πρόεδρος και επικεφαλής στρατηγικός επενδυτικός της Yardeni Research,ΒEd Yardeni, «Οι γεωπολιτικές κρίσεις τείνουν να δημιουργούν ευκαιρίες αγοράς στο χρηματιστήριο, εφόσον δεν προκαλούν ύφεση».

«Δεν πιστεύουμε ότι το Ιράν θα διακόψει τις προμήθειες πετρελαίου τώρα που οι ΗΠΑ έχουν επιδείξει διάθεση να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους για να αποτρέψουν επιβλαβείς ενέργειες του Ιράν στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε ο Yardeni.