Δεσμευτική προσφορά της CVC για τη συμμετοχή της MIG στο Υγεία

Δεσμευτική προσφορά της CVC για τη συμμετοχή της MIG στο Υγεία

Νέο κύκλο ανακατατάξεων στον κλάδο των ιδιωτικών νοσοκομείων πυροδοτεί η πρόταση εξαγοράς –και η κατ'' αρχήν αποδοχή της- του θεραπευτηρίου Υγεία από το επενδυτικό fund CVC Capital, το οποίο προσφέρει 197,974 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 70,38% των μετοχών της MIG.

Μετά από μήνες άτυπων διαπραγματεύσεων η εξαγορά του Υγεία από την Hellenic Healthcare SARL (τον επενδυτικό βραχίονα της CVC Capital στην Ελλάδα στον οποίο πλέον συμμετέχουν ως μέτοχοι μειοψηφίας οι επιχειρηματίες Βασίλης Θεοχαράκης και Δημήτρης Σπυρίδης) εισέρχεται πλέον στην τελική της ευθεία, καθώς η προσφορά των 0,92 ευρώ ανά μετοχή κρίθηκε ικανοποιητική από τη διοίκηση της MIG, και όλα δείχνουν πως με ορίζοντα την 30η Ιουνίου 2018, το τελικό deal θα έχει ολοκληρωθεί.

Με βάση το τίμημα των 0,92 ευρώ ανά μετοχή, το σύνολο των μετοχών του Υγεία (305.732.436) αποτιμάται προς 281,273 εκατ. ευρώ

Το προσφερόμενο τίμημα βρίσκεται πολύ κοντά στη χρηματιστηριακή τιμή που είχε διαμορφώσει η αγορά για τη μετοχή του Υγεία το τελευταίο τρίμηνο και είναι ανώτερο κατά περίπου 9% σε σύγκριση με το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής.

Στο μεσοδιάστημα μέχρι και τα τέλη Ιουνίου, οι δύο πλευρές (MIG και CVC Capital) θα βρίσκονται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, που όπως έγινε γνωστό σήμερα παρέχει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα στη MIG να αποκτήσει συμμετοχή 10% στο μετοχικό κεφάλαιο της Hellenic Healthcare η οποία ήδη έχει υπό τον έλεγχό της τα νοσοκομείο Metropolitan και Ιασώ General.

Η αναμενόμενη ολοκλήρωση της εξαγοράς του Υγεία από τη CVC Capital Partners θα προσθέσει τον ισχυρότερο μέχρι στιγμής κρίκο στην αλυσίδα εξαγορών που έχει πραγματοποιήσει το fund στην ελληνική αγορά, συμβάλλοντας στη συγκρότηση ενός ισχυρού ομίλου υπηρεσιών Υγείας που διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στο Λεκανοπέδιο.  

Με βάση τον ισολογισμό χρήσης του 2017, το Υγεία είχε ενοποιημένες πωλήσεις 206 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη 9,7 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων ύψους 33,5 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση, ενώ ο καθαρός δανεισμός του ομίλου είχε μειωθεί στα 120,5 εκατ. ευρώ από 143,1 εκατ. ευρώ το 2016.

Η σημερινή ανακοίνωση της πρότασης εξαγοράς έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία είχαν αναζωπυρωθεί οι φήμες για νέα εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους της πλευράς Αποστολόπουλου-Ιατρικού Αθηνών η οποία παραμένει μέτοχος μειοψηφίας με 5,18% μετά την αποτυχημένη προσπάθεια για την εξαγορά του 26,92% των μετοχών του Υγεία στα τέλη του 2017 όταν είχε προσφέρει τίμημα 45 λεπτών ανά μετοχή.

Η επισημοποίηση της εξαγοράς του Υγεία από την CVC  Capital Partners αναμένεται ότι θα επηρεάσει πλέον και τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν («Ημιθέα») από την Τράπεζα Πειραιώς η οποία έχει ήδη ξεκινήσει να διερευνά το ενδιαφέρον επενδυτικών σχημάτων με στόχο να δρομολογήσει την πώληση του μέσα στο δεύτερο 6μηνο της χρονιάς.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της MIG αναφέρει: 

Η «Marfin Investment Group Α.Ε. Συμμετοχών» («MIG») ανακοινώνει προς το επενδυτικό κοινό ότι την 19/5/2018 έγινε αποδέκτης δεσμευτικής προσφοράς της «Hellenic Healthcare S.A R.L.» (η οποία ελέγχεται από τα επενδυτικά κεφάλαια της «CVC Capital Partners») για την πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στην «Διαγνωστικόν και Θεραπευτικόν Κέντρον Αθηνών 'ΥΓΕΙΑ' Α.Ε.» («ΥΓΕΙΑ») που ανέρχεται (άμεσα και έμμεσα) σε 215.189.466 μετοχές και αντιστοιχεί σε 70,38% του μετοχικού κεφαλαίου του ΥΓΕΙΑ.

Το προσφερθέν τίμημα ανέρχεται στο ποσό των € 0,92 ανά μετοχή και κατά συνέπεια το συνολικό προσφερθέν τίμημα της
συναλλαγής ανέρχεται σε €197.974.308,72 (το οποίο αντιστοιχεί στο ποσό των € 281.273.841,12 για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου του ΥΓΕΙΑ). Περαιτέρω παρέχεται στη MIG το δικαίωμα να αποκτήσει ποσοστό έως 10% στην εταιρία «Hellenic Healthcare SARL».

Η Εκτελεστική Επιτροπή και το Διοικητικό Συμβούλιο της MIG σε σημερινή τους συνεδρίαση ομόφωνα θεώρησαν την προσφορά ικανοποιητική και αποφάσισαν να παραχωρήσουν στη «Hellenic Healthcare SARL» περίοδο αποκλειστικότητας για την ολοκλήρωση της συμφωνίας έως και την 30/6/2018. Κατά την διάρκεια της περιόδου αυτής η MIG θα προβεί στην πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου ο οποίος θα εξετάσει το εύλογο και δίκαιο του προσφερθέντος τιμήματος. Η προσφορά υπόκειται στους συνήθεις όρους και προϋποθέσεις για συναλλαγές αυτού του είδους (επιβεβαιωτικό νομικό, οικονομικό και φορολογικό έλεγχο, συμφωνία επί των επιμέρους όρων της σύμβασης αγοραπωλησίας).

Η σχετική συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την 30/6/2018 και εν συνεχεία θα τεθεί υπόψιν της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων η οποία θα αποφασίσει οριστικά για την υλοποίηση της.