ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδης: Οι πάντες γνώριζαν...

ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδης: Οι πάντες γνώριζαν...

Του Γιώργου Φιντικάκη

Μεταχρονολογημένες επιταγές, προσπάθειες ανταλλαγές ακινήτων με χρέη που αυξάνονταν, κυπριακές offshore, περίεργες δικαστικές αποφάσεις, αυτά είναι τα συστατικά της υπόθεσης ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη, που όπως αποκάλυψε ο υπόδικος πρώην μάνατζερ της πρώτης, Θεόδωρος Κιτσάκος, οι πάντες γνώριζαν.

Τι έκαναν γι'' αυτό; Τίποτα. Η εντολή ήταν σαφής: Να μείνει ανοικτή η παροχή αερίου προς την Εταιρεία Ελληνικών Λιπασμάτων (ELFE - πρώην ΒΦΛ), με έωλες δικαιολογίες και μόνο πραγματικά κερδισμένο, την πλευρά Λαυρεντιάδη.

Η κυβέρνηση καλείται να πάρει θέση. Τώρα που ο Θ. Κιτσάκος αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη "καρφώνει" τον ένα μετά τον άλλο τους υπουργούς (Δραγασάκη, Φλαμπουράρη, Σταθάκη, Πιτσιόρλα και Τζάκρη) ότι γνώριζαν για τους χειρισμούς και τις ενέργειες του, οι οποίες ήδη ελέγχονται από την ελληνική δικαιοσύνη, δεν μπορούν άλλο να σιωπούν. Έχουν εκτεθεί.

Αν αληθεύουν τα όσα είπε ο κ. Κιτσάκος, επί χρόνια η ELFE με πλήρη κυβερνητική κάλυψη, κέρδιζε χρόνο, ξεγελούσε και συνεχίζει να ξεγελά τον κρατικό μηχανισμό, αφού η ΔΕΠΑ κατόπιν δικαστικής απόφασης του Φεβρουαρίου του 2018, υποχρεούται ακόμη και σήμερα να τη προμηθεύει με αέριο και να πληρώνεται με μεταχρονολογημένες επιταγές ! Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα, παρ'' ότι γνώριζε καλά, κατά τον κ. Κιτσάκο, ότι η πλευρά Λαυρεντιάδη δημιουργεί παρένθετα, "εξωτικά" και ανύπαρκτα σχήματα, όπως κυπριακές offshore και ελληνικές ανώνυμες, (ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ, PFIC LTD, CENTROFARO SERVICES LTD, BFS AEBE, Λιπάσματα Νέας Καρβάλης), όπου και μεταφέρει την παραγωγική δραστηριότητα και τους εργαζόμενους των Λιπασμάτων, ώστε αυτά να εμφανίζονται ως "κουφάρι", δηλαδή σε αδυναμία εξυπηρέτησης του βουνού των χρεών τους.

Το μοντέλο Λαυρεντιάδη ήταν γνωστό σε τουλάχιστον πέντε υπουργούς. Ήξεραν ότι αυτόνομα νομικά πρόσωπα μισθώνουν από την ELFE τις βιομηχανικές της εγκαταστάσεις, και αντισυμβάλλονται εμπορικά μαζί της, ακριβώς για να μη κληρονομούν τα χρέη της. Και ενώ η απάτη ήταν πασιφανής, η εντολή ήταν να μη διακοπεί η παροχή αερίου στα Λιπάσματα, με τη κυβέρνηση να δέχεται αυτές οι νεοσύστατες εταιρείες με ανάξια λόγου μετοχικά κεφάλαια (π.χ. 24.000 ευρώ), και καμία προγενέστερη δραστηριότητα, να αναλάβουν μέσω μεταχρονολογημένων επιταγών, υποχρεώσεις εκατομμυρίων ευρώ έναντι της ΔΕΠΑ, με την παραπλανητική μάλιστα επίκληση σχέσης "πελατείας" με την ELFE.

Χθες και σε μια προσπάθεια να κρατήσει αποστάσεις από τα λεγόμενα Κιτσάκου, ο κ. Σταθάκης εξέδωσε ανακοίνωση όπου επισημαίνει ότι “η θητεία του κ. Κιτσάκου στη διοίκηση της ΔΕΠΑ κρίθηκε με την απόφαση αντικατάστασής του”, ενώ προσθέτει ότι “πιθανοί σχεδιασμοί περί ανταλλαγής ακινήτων δεν προχώρησαν ποτέ, καθώς δεν είχαν την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας. Κατά τον κ. Σταθάκη, όσον αφορά το χρέος της ELFE, η πολιτική ήταν να τηρούνται αυστηρά οι τρέχουσες πληρωμές και να μην δημιουργούνται νέα χρέη, ενώ επισημαίνει ότι ως προς το αν οι χειρισμοί της διοίκησης ζημίωσαν τη ΔΕΠΑ, αρμόδια πλέον να αποφανθεί είναι η Δικαιοσύνη.

Δεν απαντά ωστόσο ο κ. Σταθάκης γιατί έπρεπε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι, για να απομακρυνθεί ο κ. Κιτσάκος (Δεκέμβριος 2017), ούτε γιατί, παρά τις ποινικές διώξεις, η πλευρά Λαυρεντιάδη συνεχίζει να "μετασχηματίζεται", με τελευταία προσθήκη στο κουβάρι, τη Revera Holdings. Κυπριακή offshore με αρχικό αντικείμενο τη... κατασκευή κοσμημάτων, που στη πορεία άλλαξε το καταστατικό της, ώστε να μπορεί να προμηθεύεται μηχανολογικό εξοπλισμό και να κάνει άλλου είδους συναλλαγές, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί πρόσφατα σε αυτήν ολόκληρη η παραγωγική διαδικασία του εργοστασίου των ELFE.

Περίεργες δικαστικές συμπτώσεις...

Η μία όψη του νομίσματος είναι αυτή. Η άλλη αφορά σε μια σειρά από περίεργες δικαστικές συμπτώσεις. Σε ερώτηση που κατέθεσαν τη περασμένη εβδομάδα 32 βουλευτές της ΝΔ, αναδεικνύουν το εξής. Στις 2 Μαΐου 2017, την ημέρα δηλαδή που ανακοινώθηκε η αντικατάσταση του κ. Γεωργίου Παντελή από την κα Ζαΐρη στη θέση της Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ο πρώτος είχε ζητήσει με επιστολή του προς τον κ. Κιτσάκο αναλυτικά στοιχεία για τις ανείσπρακτες οφειλές των εταιριών ELFE και ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, τις τυχόν ρυθμίσεις των εν λόγω εταιριών, όπως και αντίγραφα των εισηγήσεων της νομικής, οικονομικής και νομικής υπηρεσίας της ΔΕΠΑ από το 2015 και μετά. Δηλαδή την ίδια ακριβώς ημέρα που ο κ. Παντελής είχε στείλει το επίμαχο έγγραφο προς τον Κιτσάκο, αντικαταστάθηκε από την κα Ζαίρη με ψήφους 6-5, και με καταλυτική, όπως λένε όσοι γνωρίζουν, τη μία ψήφο της Β.Θάνου, τότε πρόεδρο του Α.Πάγου.

Δεν είναι η μοναδική "περίεργη" δικαστική σύμπτωση. Το Νοέμβριο του 2017, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ζήτησε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου να προχωρήσει σε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για δημοσίευμα, που έκανε λόγο για δήθεν καταγγελίες εργαζομένων της ΔΕΠΑ, ότι πίσω από τις διεκδικήσεις των χρεών της ELFE, υπάρχει ... τουρκικός δάκτυλος. Δηλαδή ότι τουρκικά συμφέροντα που ήθελαν να αγοράσουν την ELFE υποκινούσαν τη ΔΕΠΑ να διεκδικήσει τα χρωστούμενα, γεγονός που θα οδηγούσε τη πρώτη ακόμη και σε λουκέτο, και άρα θα γινόταν ευκολότερη λεία για τους αγοραστές. Το δημοσίευμα διαψεύστηκε από τους ίδιους τους εργαζόμενους της ΔΕΠΑ. Ωστόσο η ουσία είναι ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος διέταξε έρευνα όχι για τα χρέη της ELFE, τις παρένθετες εταιρείες και τις μεταχρονολογημένες επιταγές αλλά και για ένα ανύπαρκτο δημοσίευμα.

Τέλος, το Φεβρουάριο του 2018, η Πρωτοδίκης Αθηνών Μαρία-Αναστάση Τόλια έκρινε ότι η ΔΕΠΑ πρέπει να συνεχίσει κανονικά την προμήθεια αερίου στην ELFE, σε συνέχεια παλαιότερης προσωρινής διαταγής του Πρωτοδίκη Αθηνών Ιωάννη Κανάκη, να μη διακοπεί η παροχή αερίου για όσο διάστημα η εταιρεία συνεχίζει να πληρώνει με μεταχρονολογημένες επιταγές. Είχαν όμως προηγηθεί οι αντίθετες αποφάσεις... τριών προηγούμενων δικαστών του Πρωτοδικείου Αθηνών.