Δεν υπάρχει λόγος η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι τέλος του 2022, λέει ο γάλλος κεντρικός τραπεζίτης

Δεν υπάρχει λόγος η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι τέλος του 2022, λέει ο γάλλος κεντρικός τραπεζίτης

Δεν υπάρχει λόγος για την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι το τέλος του 2022 καθώς ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Βιλερουά ντε Γκαλό την Τρίτη σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο France Info.

Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός στις 19 χώρες που συγκροτούν την ευρωζώνη θα έχει πέσει κάτω από το 2% μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου.

Υποβάθμισε επίσης τις ανησυχίες ότι τα προβλήματα ρευστότητας του κινεζικού ομίλου China Evergrande θα έχουν ευρύτερες επιπτώσεις, λέγοντας ότι πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα για τις κινεζικές αρχές αλλά ότι δεν θα υπάρξει μετάδοση εκτός Κίνας.

«Σήμερα ο πληθωρισμός είναι λίγο πάνω από το 2% αλλά πιστεύω οτι θα επανέλθει κάτω από το 2% μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς, οπότε σήμερα δεν υπάρχει λόγος για την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο χρόνο», δήλωσε ο ντε Γκαλό.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το επιτελείο της ΕΚΤ εξακολουθεί να θεωρεί την άνοδο του πληθωρισμού στην Ευρώπη παροδική και πως δεν υπάρχουν σημάδια ακόμη ότι η πρόσφατη έξαρση των τιμών καταναλωτή επηρεάζει τα επίπεδα μισθών.

Ερωτηθείς αν η κρίση ρευστότητας της Evergrande θα μπορούσε να μεταδοθεί παγκοσμίως, όπως συνέβη το 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers, ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης εκτίμησε ότι η κύρια επίπτωση πιθανότατα θα είναι κάποια επιβράδυνση στον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας.

Ο κινεζικός όμιλος ανάπτυξης ακινήτων έχει συσσωρεύσει χρέος ύψους $300 δισ. και δεν έχει πληρώσει κουπόνια σε ομόλογα που έχει εκδώσει, προκαλώντας ανησυχίες στις αγορές.