Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για άλλες παροχές

Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για άλλες παροχές

Νέα προειδοποίηση απηύθυνε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας για το προεκλογικό πακέτο παροχών της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για μοίρασμα παροχών».

Συγκεκριμένα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας με δηλώσεις του στους Financial Times ανέφερε ότι τα στοιχεία της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους δείχνουν μείωση των φορολογικών εσόδων κατά 0,5% του ΑΕΠ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Παράλληλα, προέβλεψε ότι η τάση θα συνεχιστεί καθώς η είσπραξη των φόρων θα επιβραδυνθεί πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

«Η κυβέρνηση μάλλον δεν πρόκειται να συγκεντρώσει φορολογικά έσοδα με τον ίδιο ρυθμό με πέρυσι, ενώ τη φετινή χρονιά θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο όγκο συνταξιοδοτικών αιτημάτων που καλύπτουν την περίοδο της κρίσης», σημείωσε στη συνέχεια.

Σημειώνεται ότι χθες, ο Γ. Στουρνάρας προειδοποίησε για τον κίνδυνο να υπάρξει η ανάγκη νέων μέτρων αν δεν επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, λόγω των παροχών της κυβέρνησης, τονίζοντας παράλληλα πως οι επενδυτές ανησυχούν για τις δημοσιονομικές εξελίξεις, ενώ θα είναι δύσκολο να υπάρξει υπερπλεόνασμα το 2019.