«Δεν θα επιτραπεί η μεταφορά δανείων που έχουν δοθεί με εγγύηση δημοσίου»

«Δεν θα επιτραπεί η μεταφορά δανείων που έχουν δοθεί με εγγύηση δημοσίου»

Φωτιές άναψε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών, που επεξεργάζονταν το νομοσχέδιο με τα προπαιτούμενα.

Ο υπουργός ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να μεταβιβαστούν σε funds ακόμα και όσα δάνεια έχουν εγγυητή το Δημόσιο! Μολονότι αρχικά ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται ποτέ να μεταφερθούν στην δευτερογενή αγορά, λίγο αργότερα προσέθεσε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει πρόβλημα, καθώς η Κομισιόν εγκαλεί την κυβέρνηση.

«Μας εγκαλεί η κομισιόν για κάποιες περιπτώσεις. Έχει παγώσει το θέμα και προσπαθούμε να βρούμε μια κοινή λύση. Από τα 3,2 δις ευρώ, τα 500 εκ. ευρώ βρίσκονται στις τράπεζες. Είναι μείζον το πρόβλημα», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Γ. Σταθάκη, η οποία προκάλεσε ένα σχετικό σοκ στους παριστάμενους βουλευτές.

Ο ίδιος, πάντως, προκειμένου να δικαιολογήσει την στάση του τόνισε ότι «δεν υπάρχει άσπρο μαύρο», και μάλιστα επιχείρησε να πείσει ότι και οι δευτερογενείς αγορές διέπονται από …κανόνες! Σε ότι αφορά τις εταιρείες που θα αναλάβουν την διαχείριση των δανείων ο κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι οι κυβέρνηση  εισηγείται αυστηρά πλαίσια αναφορικά με την ίδρυσή του, ενώ υποστήριξε ότι είτε τα κατέχουν οι τράπεζες είτε κάποιες εταιρίες δεν αλλάζει το παραμικρό.  «Οι κανόνες που διέπουν την λειτουργία τους είναι πανομοιότυπες με των τραπεζών, όπως για παράδειγμα το φορολογικό καθεστώς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Α.Δ.