ΥΠΟΙΚ: Δεν μειώνει το ποσοστό των ηλεκτρονικών αποδείξεων

Δεν μειώνει το ποσοστό των ηλεκτρονικών αποδείξεων

Με πρόσθετους φόρους απειλούνται εκατομμύρια φορολογούμενοι και αυτό καθώς το οικονομικό επιτελείο δεν φαίνεται να μειώνει το όριο για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που ανέρχεται στο 30% του εισοδήματος. Εν μέσω πανδημίας και με τις περισσότερες επιχειρήσεις κλειστές το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι οι φορολογούμενοι θα καταφέρουν να πιάσουν το όριο του 30%.

Ωστόσο, η μοναδική κατανάλωση που έκαναν κατά τους δύσκολους αυτούς μήνες αφορούσε σε αγορά από σούπερ μάρκετ. Σημειωτέον ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας δεν σχεδιάζει να μειώσει το όριο του 30% για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι ακριβώς επειδή έχουν αυξηθεί σημαντικά οι ηλεκτρονικές συναλλαγές την συγκεκριμένη περίοδο, επομένως ο ίδιος θεωρεί ότι ο στόχος για κάθε φορολογούμενο θα επιτευχθεί.

«Αυτό έχει βελτιώσει την εικόνα της οικονομίας» δήλωσε χθες ο υπουργός, ενώ αναφερόμενος στα έσοδα του Απριλίου, σημείωσε ότι το ποσοστό μείωσης τους ήταν χαμηλότερο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Πάντως με το σχεδόν καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα. Με τα εμπορικά καταστήματα, τους χώρους της εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ) και τα ξενοδοχεία να είναι κλειστά από τα μέσα Μαρτίου οι φορολογούμενοι έχουν περιορίσει αναγκαστικά τις δαπάνες τους.

Είναι εξαιρετικά πιθανό πολλοί φορολογούμενοι να μην καταφέρουν να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις που απαιτείται για τα φετινά εισοδήματα και θα κληθούν το επόμενο έτος να πληρώσουν έξτρα φόρο 22% για τις αποδείξεις που θα λείπουν. Για παράδειγμα, φορολογούμενος  με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιήσει φέτος ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 9.000 ευρώ. Στην περίπτωση που εμφανίσει λιγότερες, π.χ. 7.000 ευρώ, τότε στη διαφορά των 2.000 ευρώ θα επιβληθεί φόρος 22%, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με έξτρα φόρο 4.400 ευρώ (2.000 Χ 22%).

Σημειώνεται ότι στο εισόδημα που λαμβάνεται υπόψιν για τον υπολογισμό του 30% δεν θα περιλαμβάνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τυχόν δαπάνες του φορολογουμένου για διατροφή. Οι φορολογούμενοι που θα έχουν πραγματοποιήσει το 2020 δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, καθώς επίσης τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος, θα πρέπει να καλύψουν ποσοστό 20% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Υπενθυμίζεται ότι εξαιρούνται από κάθε υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων, οι εξής κατηγορίες:

- Φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους.

- Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

- Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

-Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.

- Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.

- Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

- Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

- Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

- Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

- Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των έξι μηνών).

- Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.