Δεν έρχεται η τρόικα στην Αθήνα για το συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου

Δεν έρχεται η τρόικα στην Αθήνα για το συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου

Του Βασίλη Γεώργα

Δεν θα επιστρέψουν τελικά οι επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα ούτε με αφορμή το συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου στο οποίο είχε προγραμματιστεί να συμμετάσχουν σήμερα Δευτέρα με θέμα συζήτησης αν «βγαίνει» βγαίνει το πρόγραμμα ή χρειάζεται 4ο μνημόνιο.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου τροποποιήθηκε και δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον ούτε το συγκεκριμένο θέμα στην ατζέντα, ούτε η συμμετοχή της εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα Delia Velculescu, του επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας, Declan Costello και του υπευθύνου των τεχνικών κλιμακίων της Ε.Ε. στην Αθήνα, Frank Van Driessche.

Ένας προφανής λόγος για την ακύρωση της συγκεκριμένης συζήτησης είναι ότι σήμερα Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του EuroWorking Group με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη, ο οποίος ήταν επίσης βασικός ομιλητής στο συγκεκριμένο πάνελ.

Από την άλλη πλευρά, με τις διαπραγματεύσεις για το χρέος και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης να βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο ήταν μάλλον ανέφικτο να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συζήτηση το θέμα της οποίας ήταν «αν προετοιμάζεται 4ο μνημόνιο, ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, και αν η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει τις μεταρρυθμίσεις».

Το συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου θα είναι πάντως σημαντικό και οι τοποθετήσεις που πρόκειται να γίνουν αναμένεται να δώσουν στίγμα για το που βρίσκεται σήμερα η διαπραγμάτευση. Και αυτό καθώς πρόκειται να τοποθετηθούν με ομιλίες τους τόσο το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ Benoit Coeure ο οποίος ήδη βρίσκεται στην Ελλάδα, όσο και ο ευρωπαίος επίτροπος Pierre Moscovici. Από την πλευρά της κυβέρνησης με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για το χρέος, και φυσικά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος θα κλείσει τις εργασίες του συνεδρίου το βράδυ της Τρίτης.