Δεν δίνουν τα λεφτά στον Αλέξη, έστειλαν μήνυμα στον Κυριάκο

Δεν δίνουν τα λεφτά στον Αλέξη, έστειλαν μήνυμα στον Κυριάκο

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Κάποιες πληροφορίες πρέπει να έχουν φτάσει στα αυτιά των υπουργών Οικονομικών του Εurogroup ότι ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει να ανακοινώσει τις περιβόητες «μονομερείς ενέργειες» χωρίς τη συμφωνία της Τρόικας που εξυπηρετούν την προεκλογική του στρατηγική, παρά τις περί του αντιθέτου συμβουλές και διαβεβαιώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Γι' αυτό μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας, το χθεσινό Eurogroup απέρριψε το αίτημα της Ελλάδας για την ενεργοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη διευθέτηση του χρέους, με απλά λόγια την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ που αποτελούν κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα Ελληνικά ομόλογα.

«Δεν θα γίνουμε εμείς, οι υπουργοί οικονομικών, πιόνι στη δική σου προεκλογική σκακιέρα» είπαν με απλά λόγια στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Τα 970 εκατ. ευρώ δεν είναι ένα ακόμη δάνειο αλλά ποσό «χάρισμα».

Τα 760 εκατ. ευρώ θα κατατεθούν στον τραπεζικό λογαριασμό της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ τα 210 εκατ. ευρώ είναι χρήματα που θα εξοικονομηθούν από το σκέλος των δαπανών και συγκεκριμένα από το κονδύλι των τόκων.

Ταυτόχρονα οι υπουργοί του Eurogroup έστειλαν σαφέστατο μήνυμα προς τον επόμενο πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Κυριάκο, δεν θα έχεις χρόνο ούτε για τον μήνα του μέλιτος, μόλις αναλάβεις τη διακυβέρνηση»…

Για τους υπουργούς Οικονομικών οι μεταρρυθμίσεις είναι πολύ πιο σημαντικές από τα τερατώδη πρωτογενή υπερ-πλεονάσματα τα οποία σε κάθε περίπτωση είναι  σε μεγάλο βαθμό εξασφαλισμένα…

Οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup δεν σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο με τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Πολιτικοί είναι οι ίδιοι γνωρίζουν από τα κόλπα διαχείρισης της κοινής γνώμης. Καταλαβαίνουν ότι ο Τσίπρας τελειώνει και ότι θα αναζητήσει την δική του ηρωϊκή έξοδο δημιουργώντας μια κρίση που θα παραπέμπει περισσότερο στον Σαλβίνι και λιγότερο στον Μακρόν.

Καταλαβαίνουν γιατί εξαγγέλλει χιλιάδες διορισμούς στο Δημόσιο, γιατί θέλει να χαρίσει ασυλία σε χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες δανειολήπτες, γιατί αυξάνει υπόγεια μισθούς και επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων.

Καταλαβαίνουν γιατί η κυβέρνηση προτιμά να μοιράζει ψίχουλα στους πολλούς παρά να επιστρέψει το 1,3 δισ. ευρώ που οφείλει το Δημόσιο στους ιδιώτες. Καταλαβαίνουν γιατί δεν προχωρά η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας, η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και η περαιτέρω ενίσχυση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Όλα αυτά τα καταλαβαίνουν καλά. Γι' αυτό και δεν δέχονται να παίξουν το πολιτικό παιχνίδι του Αλέξη Τσίπρα τώρα που οι εξελίξεις στο θέμα της Μακεδονίας και των γεωπολιτικών ισορροπιών και της ενέργειας έχουν δρομολογηθεί.

Ταυτόχρονα όμως δίνουν και το δικό τους μήνυμα στον επερχόμενο πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η επόμενη μέρα στην Ελλάδα δεν πρέπει, δεν μπορεί και δεν θα είναι ίδια με τις προηγούμενες…. 

Φωτογραφία intime news