Δέκα μνηστήρες «φλερτάρουν» με τον διεθνή αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος

Δέκα μνηστήρες «φλερτάρουν» με τον διεθνή αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος

Του Γιώργου Φιντικάκη

Δέκα συνολικά μνηστήρες εκδήλωσαν ενδιαφέρον κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού για την μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση του ελληνικού προγράμματος, την πώληση του 30% του διεθνούς αερολιμένα Αθηνων, «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ανάμεσα τους γνωστά ονόματα, όπως η γαλλική Vinci Airports, η επίσης γαλλική κατασκευαστική Egis, η Ferrovial International που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο του Χίθροου, η Avialliance που ελέγχει το 40% του “Ελευθέριος Βενιζέλος”, το αυστραλιανό fund Macquarie, αλλά και η αμερικανική Global Infrastracture Partners.

Συγκεκριμένα οι δέκα υποψήφιοι που εξέφρασαν ενδιαφέρον είναι:

-ADP GROUPE

-APG ASSET MANAGEMENT

-AVIALLIANCE GMBh

-FERROVIAL INTERNATIONAL SE

-FIRST STATE INVESTMENTS

-GLOBAL INFRASTRUCTURE PARTNERS

-VINCI AIRPORTS

-Κοινοπραξία εταιρειών ARDIAN INFRASTRUCTURE FUND S.C.A, SICAR και ARDIAN INFRASTRUCTURE FUND V B S.C.S. SICAV – RAIF

-Κοινοπραξία εταιρειών του fund KKR και της κατασκευαστικής EGIS

-Κοινοπραξία εταιρειών των MEIF 6 ATTIC INVESTMENT, RAFFLES INFRA HOLDING και CHENGDONG INVESTMENT CORPORATION

Κάποιοι δεν αποκλείουν οι προσφορές, που αναμένεται να υποβληθούν το νωρίτερο σε ένα μήνα, να φτάσουν σε επίπεδα της τάξης των 600 εκατ ευρώ και πάνω, πολλώ δε μάλλον, όταν μια μεγάλη προσέλευση στον διαγωνισμό, θα αυξήσει τον ανταγωνισμό, άρα και τις πιθανότητες για ισχυρή πλειοδοσία στα τιμήματα.

Σημειωτέον ότι η επέκταση μέχρι το 2046 της σύμβασης παραχώρησης του αερολιμένα, είχε ανέλθει σε 1,4 δισ ευρώ, ενώ ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών συνεχίζει να προσελκύει όλο και περισσότερους επιβάτες, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Αύγουστο, η επιβατική κίνηση ξεπέρασε για πρώτη φορά τους 3 εκατ. επιβάτες, μέσα σε έναν μήνα, σημειώνοντας αύξηση 5,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Η επιβατική κίνηση εξωτερικού ανέβηκε κατά 8,1% ξεπερνώντας τους 2,12 εκατ. επιβάτες για δεύτερη συνεχόμενη φορά δημιουργώντας ακόμα ένα νέο ρεκόρ. Συνολικά, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, η κίνηση του αεροδρομίου έφθασε τα 17,28 εκατ. επιβάτες, καταγράφοντας άνοδο 6,7%. Η επιβατική κίνηση τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, παρουσίασε άνοδο της τάξης του 2,2% και 8,8% αντίστοιχα.

Σήμερα το Δημόσιο διαθέτει συνολικά το 55% του «Ελ. Βενιζέλος», από το οποίο το 30% έχει μεταβιβαστεί στο υπερταμείο, το 40% στο fund AviAlliance, που έχει δημιουργήσει ο καναδικός ασφαλιστικός φορέας PSP, και το υπόλοιπο 5% στην οικογένεια Κοπελούζου.

Στο νέο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, οι αγοραστές του 30% του Δημοσίου, θα δικαιούνται δύο μέλη και το Δημόσιο θα περιοριστεί σε δύο εκπροσώπους, από τους οποίους ο ένας θα έχει τη θέση του προέδρου.

Στην ατζέντα της νέας διοίκησης είναι η μεγάλη επέκταση των κτιριακών υποδομών, πέρα από τη μικρή που προβλέπεται να παραδοθεί την Ανοιξη του 2020.