ΔΕΗ: Τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών με στόχο 300 εκατ. ευρώ

ΔΕΗ: Τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών με στόχο 300 εκατ. ευρώ

Η ΔΕΗ προχωράει τη διαδικασία τιτλοποίησης και διάθεσης σε ξένους επενδυτές πακέτου ληξιπρόθεσμων οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος, σε μια κίνηση που εκτιμά ότι θα της επιτρέψει την άντληση εσόδων ύψους 200 έως 300 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, διοργανωτές της διαδικασίας είναι οι Deutsche Bank και Finacity, οι οποίες θα λάβουν ως εγγύηση το πακέτο των ληξιπρόθεσμων οφειλών και θα έχουν κέρδος από το επιτόκιο, όπως αυτό θα διαμορφωθεί. 

Σημειώνεται ότι το εν λόγω σχέδιο εξεταζόταν ήδη από τον Ιούνιο, με τη συνδρομή της εξειδικευμένης εταιρείας συμβούλων Qualco που προσελήφθη προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχείρησης, οι οποίες είχαν φτάσει έως και τα 3,5 δισ. ευρώ στα μέσα του 2017.

Όπως υπογράμμιζαν πηγές από την ΔΕΗ, η διαδικασία προβλέπει να δοθούν ως εγγυήσεις ληξιπρόθεσμες και όχι τρέχουσες απαιτήσεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ΔΕΗ επισημαίνει ότι δεν πρόκειται για πώληση των οφειλών, ενώ δεν αλλάζει κάτι για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που χρωστούν τα συγκεκριμένα ποσά. Δηλαδή η επιχείριση θα είναι εκείνη που θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την αποπληρωμή τους από τους οφειλέτες της.