Τα υψηλά 19 μηνών, το +100% από τις ευρωεκλογές και η συνέχεια

Τα υψηλά 19 μηνών, το +100% από τις ευρωεκλογές και η συνέχεια

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με την αγορά να δείχνει ότι επικροτεί αλλά και πιστεύει πως το σχέδιο για την αναστήλωση – επιχειρηματική και οικονομική – της ΔΕΗ θα αποδειχθεί βιώσιμο και αποτελεσματικό, η μετοχή της Επιχείρησης έκλεισε χθες σε νέα υψηλά 19 μηνών. Ο τίτλος της ΔΕΗ πρωταγωνίστησε χθες σε όλο το χρηματιστήριο, πραγματοποιώντας ράλι 11,34% με αποτέλεσμα να ξεπεράσει τα 3 ευρώ, ενώ διακινήθηκε όγκος 1,94 εκατ. μετοχών.

Τα 3,08 ευρώ που έκλεισε ο τίτλος αποτελούν νέο υψηλό περίπου 19 μηνών, καθώς υψηλότερα από αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τις 5 Φεβρουαρίου 2018, όταν είχε κλείσει στα 3,09 ευρώ με ενδοσυνεδριακό υψηλό φέτος στα 3,3440 ευρώ. Λίγες ημέρες πριν “μιλήσουν” οι ορκωτοί ελεγκτές της Ernst & Young για τη βιωσιμότητα της εταιρείας, η αγορά δείχνει να επιδοκιμάζει τις κινήσεις ενίσχυσης της Επιχείρησης, μέσα από ένα σύνθετο σχέδιο που περιλαμβάνει αύξηση εσόδων, μερική ιδιωτικοποίηση της εταιρείας διαχείρισης δικτύων χαμηλής τάσης (ΔΕΔΔΗΕ) «χτύπημα» της φάμπρικας των κακοπληρωτών, εξορθολογισμό λειτουργίας και αναζήτηση κεφαλαίων από την αγορά καθώς η εταιρεία χρειάζεται περίπου 800-900 εκατ. ευρώ μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο.

Το πλέον αξιοσημείωτο για τη μετοχή της ΔΕΗ είναι ότι, στους τρεις περίπου μήνες από τις ευρωεκλογές και μετά, καταγράφει κέρδη άνω του 100%, έχοντας υπερδιπλασιάσει την χρηματιστηριακή της αξία που διαμορφώνεται πλέον πάνω από τα 714 εκατ. ευρώ.

Οι ευρωεκλογές σηματοδότησαν την πολιτική αλλαγή που ακολούθησε με τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, οπότε η αγορά – μέσω της ΔΕΗ η οποία στην 4ετία του ΣΥΡΙΖΑ αφέθηκε να εξελιχθεί σε συστημικό κίνδυνο– έδειξε το δρόμο.

Μάλιστα, η μετοχή της ΔΕΗ «διαβάζοντας» τις πολιτικές εξελίξεις, στην τελευταία συνεδρίαση προ των ευρωεκλογών, ήτοι την Παρασκευή 24 Μαΐου έκλεισε με άνοδο 10,53%, προεξοφλώντας το αποτέλεσμα που λίγοι – έως τότε ανέμεναν, τουλάχιστον από πλευράς διαφοράς.

Το ράλι της ΔΕΗ συνεχίστηκε και αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, με τη μετοχή να φτάνει μέσα σε επτά συνεδριάσεις από τα 1,32 ευρώ στα 2,22 ευρώ (Δευτέρα 3 Ιουνίου), καταγράφοντας άνοδο περί του 70%, μέσα από ένα ράλι προεξόφλησης ότι οι πολιτικές που θα ακολουθήσουν, δύναται να αλλάξουν θεαματικά την κατάσταση στην Επιχείρηση που βρέθηκε σε απολύτως οριακό σημείο.

Έκτοτε, παρ'' ότι υπήρξαν διορθωτικές κινήσεις και πρωτοβουλίες κατοχύρωσης κερδών, ο τίτλος συνέχισε ανοδικά, για να φτάσει χθες να κλείσει σε νέα υψηλά 19 μηνών, με την κεφαλαιοποίηση πλέον στα 715 εκατ. ευρώ! Και όλα αυτά, ενώ προ μηνών η αποτίμηση της επιχείρησης είχε πέσει στα 250 εκατ. ευρώ!

Θυμίζουμε πως προ δέκα περίπου μηνών, στις 27 Νοεμβρίου 2018, η μετοχή είχε κατέλθει στη ζώνη των 1,15 ευρώ και πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά της. Είναι σαφές λοιπόν ότι πλέον η αγορά, με το +100% και πλέον της μετοχής, «χτίζει» σε ένα turn around story για τη μεγαλύτερη Επιχείρηση της χώρας και μια από τις μεγαλύτερες της ΝΑ Ευρώπης.

Ηλ. Ζαχαράκης: Η ΔΕΗ παίρνει πλέον τον δρόμο της

Όπως σχολίασε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «το θέμα ΔΕΗ δείχνει να παίρνει τον δρόμο του, μιας και η Εταιρεία, με την αύξηση στα τιμολόγια, λύνει το θέμα ρευστότητας και όλα δείχνουν ότι εκπονείται σχέδιο που θα αλλάξει τα δεδομένα στο μέλλον. Το ταμπλό, φυσικά, ήδη αρχίζει και αποτιμά την ΔΕΗ σε υψηλότερα επίπεδα, μιας και η κεφαλαιοποίησή της είναι πράγματι αστεία.

Είμαστε μεσοπρόθεσμα πολύ αισιόδοξοι για την Οικονομία και παράλληλα για την Αγορά και θεωρούμε πως αν όλα βαδίσουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μπροστά μας έχουμε να δούμε καταστάσεις από άλλες εποχές και μάλιστα για αρκετά χρόνια».

Το «χτύπημα» στους κακοπληρωτές

Όπως επανέλαβε και χθες σε συνέντευξή του στο Real Fm ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, τα μισά από τα οφειλόμενα στη ΔΕΗ τα χρωστάνε 60.000 άνθρωποι ή φορείς, εκεί θα δοθεί η έμφαση» υποστήριξε, προσθέτοντας ότι χωρίς ΔΕΗ δεν υπάρχει ενεργειακό σύστημα.

Ο υπουργός τόνισε πως δεν υπάρχει καμιά αύξηση παγίων, ενώ έχουν γίνει κάποιες καταργήσεις εκπτώσεων στις μέσες τάσεις. «Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση στην οποία όλοι βάζουν πλάτη, και η κυβέρνηση αν θέλετε που πληρώνει το δικό της κόστος».

«Εάν δεν είχαμε τη μείωση του ΦΠΑ που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση και αν δεν είχαμε τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ που κάναμε εμείς γιατί βρήκαμε ένα μαξιλάρι 200 εκατ. σε αυτό τον λογαριασμό, που είναι αυτά που πληρώνουμε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αν δεν είχαμε αυτά τα δύο προφανώς θα μιλάγαμε για μεγαλύτερες αυξήσεις», συμπλήρωσε.

Εξισορροπούμε τις αυξήσεις που έγιναν για το ταμείο της ΔΕΗ με αυτές τις δύο μειώσεις, έτσι ώστε για τον καταναλωτή να είναι ίσα βάρκα ίσα νερά, συμπλήρωσε ο Κ. Χατζηδάκης.

Η κατάσταση

Εν μέσω όλων αυτών των στρεβλών καταστάσεων, η ΔΕΗ βρίσκεται εν πολλοίς σε μια μοναδική διεθνώς κατάσταση.

Η ΔΕΗ χρησιμοποιήθηκε ως εισπρακτικός μηχανισμός (βλέπε ΕΕΤΗΔΕ και ΕΝΦΙΑ), ενώ εδώ και δεκαετίες έχει «φορτωθεί» να χρεώνει και το κόμιστρο για την ΕΡΤ αλλά και τα δημοτικά τέλη! Θα ήταν αρκετά μικρότερο, σχεδόν στο μισό, το… κόμιστρο της ΔΕΗ αν ήταν απαλλαγμένο από τις πρόσθετες, τρίτες χρεώσεις!

Αυτό, είναι εξαιρετικά σοβαρό γεγονός, δεδομένου ότι η... κουλτούρα των κακοπληρωτών διογκώθηκε και λόγω των ιδιαίτερα υψηλών λογαριασμών της ΔΕΗ (που είχε «προίκα» ΕΡΤ, Δήμο κ.λπ.). Είναι ασφαλώς πιο βατός ένας λογαριασμός για ένα νοικοκυριό 40 ή 45 ευρώ... καθαρό ρεύμα και εντελώς διαφορετικό να έρχεται 80 ή 90 ευρώ, μαζί με τις έτερες χρεώσεις.

Πολλά και δύσκολα στοιχήματα τα επόμενα χρόνια

Η ΔΕΗ, μέσα σ'' ένα έτσι κι αλλιώς αφιλόξενο περιβάλλον, καλείται να «τρέξει» με όρους ανταγωνισμού, να πουλήσει λιγνιτικές μονάδες, να εκσυγχρονιστεί, αλλά και να πάψει να έχει δεσπόζουσα θέση, καθώς μέχρι νεοτέρας, η συμφωνία με τους εταίρους προβλέπει ότι έως το 2020 το μερίδιο της Επιχείρησης πρέπει να έχει κατέβει στο 50%!