ΔΕΗ: Συνέχεια στην πτωτική πορεία των μεγεθών, ανοιχτό το σενάριο για αυξήσεις

ΔΕΗ: Συνέχεια στην πτωτική πορεία των μεγεθών, ανοιχτό το σενάριο για αυξήσεις

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής του ρεύματος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ενώ επιβεβαίωσε και τα ήδη προβληματικά οικονομικά δεδομένα της ΔΕΗ. 

Ειδικότερα, για το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυξήσεις στην τιμή ρεύματος λόγω της οικονομικής επιδείνωσης, ο κ. Παναγιωτάκης υποστήριξε πως «εργαζόμαστε με την κυβέρνηση, το υπουργείο, ώστε τελικά να υπάρξει βελτίωση των αποτελεσμάτων και προοπτική βελτίωσης των αποτελεσμάτων χωρίς να επιβαρυνθεί κατά το δυνατό η κατανάλωση».

«Όσον αφορά στα αποτελέσματα», συνέχισε ο ίδιος, «πράγματι τα αποτελέσματα θα επιβαρυνθούν το τρίτο τρίμηνο από τη μεγάλη αύξηση της οριακής τιμής του συστήματος και από την αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων του διοξειδίου του άνθρακα. Δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες, όπως καταλαβαίνετε, είμαστε εισηγμένη εταιρεία και πρέπει να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις».

Νωρίτερα, το ζήτημα της οικονομικής πορείας της ΔΕΗ έθεσε ο κ. Κώστας Σκρέκας της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι δυστυχώς οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ θα είναι πάρα πολύ άσχημα το τρίτο τρίμηνο.

«Εκτιμούμε, ότι το EBITDA σχεδόν θα μηδενιστεί, ενώ θα παρουσιάσει σημαντικές ζημιές το τρίτο τρίμηνο, οι οποίες μπορεί να ξεπεράσουν και τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε επίπεδο έτους, εάν συνεχιστούν έτσι, περίπου, οι τιμές των ρύπων και γενικά η λειτουργία της εταιρείας, έτσι όπως πηγαίνει σήμερα, τα ΝΟΜΕ που έχει υποχρεώσει το κράτος στη ΔΕΗ να πουλάει κάτω του κόστους ρεύματος και να το παίρνουν ιδιώτες είτε να το πουλάνε στο εξωτερικό εξάγοντάς το είτε να προσπαθούν να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ και να φέρουν τους καλύτερους πελάτες, όλα αυτά θα οδηγήσουν σε οικονομικά αποτελέσματα τέλος χρόνου, όπου η ΔΕΗ θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ζημιές, κατά τις δικές μας εκτιμήσεις, επαναλαμβάνω, χωρίς να ξέρουμε βέβαια αυτά που γνωρίζετε εσείς από μέσα», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

 

«Επειδή, λοιπόν, κατά την άποψη της Ν.Δ. εθνική στρατηγική, ενεργειακός κλάδος και οικονομική ανάπτυξη δεν μπορούν να υπάρξουν στην Ελλάδα χωρίς μια ισχυρή ΔΕΗ παρακαλούμε να μας πείτε τι προτίθεστε να κάνετε, εάν αυτά τα οποία λέω ισχύουν όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα και εσείς ως Διοίκηση και ο Υπουργός ως πολιτική διακυβέρνηση για να διασφαλίσουμε το βασικό πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας και ευστάθειας της χώρας μας;», πρόσθεσε ο ίδιος.