ΔΕΗ: Στρατηγικός επενδυτής στο ΔΕΔΔΗΕ, αντί για πώληση νερών

ΔΕΗ: Στρατηγικός επενδυτής στο ΔΕΔΔΗΕ, αντί για πώληση νερών

Του Γιώργου Φιντικάκη

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή να αποκρατικοποιηθεί ποσοστό του ΔΕΔΔΗΕ, λειτουργεί και ως εναλλακτική λύση, των συνεχών προτάσεων για αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος, προκειμένου να τονωθούν τα έσοδα της εταιρείας. Όσο για το ποσοστό που εξετάζεται να διατεθεί, μένει να διευκρινισθεί τις επόμενες ημέρες, το πιθανότερο ωστόσο είναι ότι μιλάμε για παραχώρηση μειοψηφικού πακέτου της εταιρείας, δηλαδή έως και του 49%, με διατήρηση του 51% στο Δημόσιο.

Το δίκτυο διανομής συνολικού μήκους 238.000 χλμ, το οποίο διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ, αποτελεί μαζί με τις υδροηλεκτρικές μονάδες το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ, με εγγυημένο ρυθμιζόμενο έσοδο που ευνοεί την προσέλκυση επενδυτών και την ταχεία πώληση, όπως συνέβη με τον ΑΔΜΗΕ, σε αντίθεση με την πώληση των λιγνιτικών.

Είσοδος στο δίκτυο επενδυτή, συνεπάγεται εισροή σημαντικών κεφαλαίων, που θα επιτρέψουν σε αυτό να εκσυγχρονιστεί, και να πάψει να αποτελεί μόνιμη αιτία μπλακ άουτ, αλλά και δυνατότητα να αναπτυχθεί το project έξυπνων μετρητών, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εγχώριων και ξένων παικτών.

Την ίδια βέβαια στιγμή που η ΔΕΗ θα βάλει στα ταμεία της ένα εφάπαξ ποσό από το τίμημα που θα εισπράξει, θα απολέσει το βασικά σήμερα κερδοφόρο χαρτοφυλάκιό της. Μ'' άλλα λόγια, μαγικές λύσεις και "ταχυδακτυλουργοί"- όπως είπε χθες και ο Κ.Χατζηδάκης- για την σωτηρία της ΔΕΗ δεν υπάρχουν, και όπως εξηγούσαν πηγές του ΥΠΕΝ, το συγκεκριμένο μέτρο δεν παύει να αποτελεί μέτρο ανάγκης, εναλλακτική του οποίου θα ήταν είτε η αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος, είτε η πώληση υδροηλεκτρικών.

Έτοιμες μελέτες

Το θέμα δεν έρχεται για πρώτη φορά στο τραπέζι. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αναθέσει σε συμβούλους παρόμοια μελέτη που προέβλεπε ότι η ΔΕΗ θα συστήσει μια 100% θυγατρική στην οποία θα περιέλθει η κυριότητα του δικτύου διανομής, η οποία σήμερα ανήκει στην μητρική επιχείρηση. 

Και αυτό, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ έχει σήμερα στην αρμοδιότητά του μόνο τη διαχείριση του δικτύου διανομής, όχι την κυριότητα, καθώς δεν εφαρμόστηκε ποτέ, ιδιοκτησιακός διαχωρισμός όπως στην περίπτωση του δικτύου υψηλής τάσης και του ΑΔΜΗΕ αντίστοιχα.

Στις μέχρι σήμερα μελέτες, το πλάνο ήταν να διατεθεί το 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε ιδιώτες, αφού το 51% θα ελέγχεται από το Δημόσιο ως μέτοχος του 51% της μητρικής εταιρείας, προκειμένου να εισρεύσουν στην εταιρεία τα αναγκαία έσοδα για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της, η οποία δεν θεωρείται δεδομένη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ορκωτού ελεγκτή στην έκθεση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων χρήσης 2018.