Deals... ante portas στα telecoms

Deals... ante portas στα telecoms

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Με την κεραία... παρα πόδα βρίσκεται η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ετοιμάζεται για μεγάλες ανακατατάξεις και εξελίξεις. Καταλύτης θα είναι η επικείμενη (εντός των ημερών αναφέρουν οι πληροφορίες) ανακοίνωση του deal της Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη για την απόκτηση του ελέγχου της Forthnet/NOVA.

Μια κίνηση που «οδηγεί» από τη μία στην «επιστροφή του MEGA στις τηλεοπτικές οθόνες, αλλά ταυτόχρονα θα πυροδοτήσει εξελίξεις στον κλάδο των telecoms. Με κεντρικό ερώτημα, εάν ο επιχειρηματίας θα επιλέξει σε δεύτερο χρόνο να πουλήσει την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, κρατώντας την τηλεοπτική NOVA (που όπως έδειξε και η υπόθεση της ταινιοθήκης του MEGA) αναγάγεται σε κεντρικό του στοίχημα, ο κλάδος των telecoms, ξεκινά ήδη να γράφει τα σενάρια της επόμενης μέρας.

Η συμφωνία της Alter Ego Mass Media του Βαγγέλη Μαρινάκη για την εξαγορά του ποσοστού που κατέχουν οι τράπεζες στην Forthnet/NOVA, θεωρείται από πλευράς διαπραγματεύσεων ολοκληρωμένη. Ανεξαρτήτως του χρόνου των ανακοινώσεων, το «θέμα» είναι ότι κάτι τέτοιο επεκτείνει την πρόσβασή του από την ελεύθερη τηλεόραση και στη συνδρομητική, και σε μια πελατειακή βάση της τάξης των 400.000 θεατών, με ισχυρό περιεχόμενο. Κάτι καθοριστικό στην τηλεοπτική μάχη που κλιμακώνεται με το γύρισμα της χρονιάς, και με τον επιχειρηματία να κινείται δυναμικά μετά και την απόκτηση της ταινιοθήκης του MEGA.

Ο ίδιος σε πρώτη φάση θα κινηθεί για το σύνολο του ομίλου Forthnet-NOVA, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία. Το «ερώτημα» είναι εάν σε δεύτερη φάση θα κινηθεί στην στην κατεύθυνση πώλησης του τηλεπικοινωνιακού σκέλους. Δηλαδή της Forthnet. Ένα τέτοιο ερώτημα, «αφορά» τους ήδη μετόχους της Forthnet: τη Wind και τη Vodafone. Οι δύο εταιρείες είχαν επιχειρήσει παλαιότερα να ελέγξουν την εταιρεία, αλλά τελικά βρέθηκαν εκτός μάχης. Δεν συμμετείχαν στην ΑΜΚ της Forthnet, την οποία τελικά κάλυψαν οι τράπεζες, και τα ποσοστά τους περιορίστηκαν. Όμως, βάσει επιμέρους συμφωνίας (Σεπτέμβριος 2017) μεταδίδουν το αθλητικό περιεχόμενο της NOVA από τις δικές τους πλατφόρμες συνδρομητικής TV.

Για την αγορά, τα σενάρια πλέον είναι δύο. Το πρώτο «θέλει» τον όμιλο Μαρινάκη να ενδιαφέρεται μόνο για το ψυχαγωγικό τμήμα, τη Nova. Σε αυτό, η πιθανότερη εξέλιξη θα είναι να πουλήσει την πελατειακή βάση της Forthnet σε μια από τις Vodafone και Wind. Ή και στις δύο. Το δεύτερο σενάριο «θέλει» τον ίδιο όμιλο να διατηρεί και τη Forthnet.

Στο δεύτερο σενάριο θα απαιτηθούν νέες επενδύσεις προκειμένου η εταιρεία να ενισχυθεί απέναντι στον ανταγωνισμό. Σε αυτό το επίπεδο αποκτά ειδική σημασία το γεγονός ότι η Forthnet προετοιμάζεται για να παρέχει και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, ως εικονικός πάροχος, έχοντας συνάψει το καλοκαίρι σχετική συμφωνία τετραετούς διάρκειας με τη Vodafone.

Σε περίπτωση, όμως που ισχύσει το πρώτο σενάριο, μια πώληση της Forthnet, φέρνει εκ των πραγμάτων σενάρια συγχωνεύσεων και εξαγορών, με τις Vodafone και Wind σε κεντρικό ρόλο. Σε μια αγορά που κατά τις εκτιμήσεις όλων των ειδικών έχει «χώρο» για τρεις – το πολύ- παίκτες, και με δεδομένο ότι ο ένας θα είναι ο όμιλος ΟΤΕ, το «ερώτημα» ειναι: ποιοι θα είναι οι άλλοι δύο.

Στις ανακατατάξεις των τελευταίων δύο ετών, καταγράφεται το πέρασμα της Cosmote TV στην πρώτη θέση της συνδρομητικής τηλεόρασης, σε βάρος της NOVA, αλλά και η ενίσχυση της Vodafone στην σταθερή, μετά την εξαγορά της Hellas On Line και πιο πρόσφατα της Cyta Hellas, το καλοκαίρι του 2018. H εξαγορά της πτωχευμένης κυπριακής εταιρείας έγινε έναντι 118,1 εκατ. ευρώ και επέδωσε στη Vodafone ένα σημαντικό πελατολόγιο με περίπου 276.000 συνδέσεις τηλεφωνίας και 258.000 χιλ. ευρυζωνικές συνδέσεις, φέρνοντάς την με διαφορά στη δεύτερη θέση της συγκεκριμένης κατηγορίας. Δηλαδή με μερίδιο γύρω στο 25%, έναντι 47% του ΟΤΕ και περίπου 15% της Wind.

Η Wind από την πλευρά της αν και «τσέκαρε» και τις δύο περιπτώσεις (ΗοL και Cyta) τελικά δεν προχώρησε. Στην αγορά, το κύριο ερώτημα για την επόμενη ημέρα αφορά και τη στάση των ιδιοκτητών της. Τα ξένα funds που την ελέγχουν, δεν κρύβουν την προοπτική μιας αποχώρησης -πώλησης της συμμετοχής τους- μια και ο επενδυτικός τους κύκλος έχει ολοκληρωθεί. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και στο ενημερωτικό δελτίο για το ομολογιακό δάνειο των 525 εκατ. Ευρώ που εξέδωσε η ίδια: «Οι μέτοχοι μετά την ολοκλήρωση του ομολογιακού και εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς, θα διερευνήσουν τις στρατηγικές επιλογές συμπεριλαμβανομένης και της πιθανής πώλησης του ομίλου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, το «νοικοκύρεμα» που πέτυχε την τελευταία διετία η διοίκηση του Νάσου Ζαρκαλή βοηθά την ευελιξία για την εταιρεία για την οποία οι πληροφορίες επιμένουν ότι «τσεκάρεται» από διάφορους παίκτες του θα ήθελαν να μπουν στην ελληνική αγορά. Επιπλέον, μετά κεφάλαια του (κατά πολύ «φθηνότερου» από τα προηγούμενα) ομολογιακού
θα αποπληρώσει το παλαιότερο δάνειο που είχε συνάψει το 2016 (και μέρος του οποίου είχε αποπληρώσει πρόσφατα), ενώ θα χρηματοδοτήσει με άνεση το νέο της επενδυτικό πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, οι κινήσεις για ελάφρυνση του κόστους κεφαλαίου και δανεισμού, είναι ενδεικτικές της κινητικότητας σε μια περίοδο που συμπίπτει με την ολοκλήρωση του επενδυτικού ορίζοντα για τα funds που διαμορφώνουν το ιδιοκτησιακό σχήμα.