DBRS: Η ισχυρή ζήτηση για ακίνητα στην Ελλάδα οδηγεί σε αυξήσεις άνω του 2% στις τιμές

DBRS: Η ισχυρή ζήτηση για ακίνητα στην Ελλάδα οδηγεί σε αυξήσεις άνω του 2% στις τιμές

Ισχυρή ζήτηση για ακίνητα στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, παρά την πανδημική κρίση καταγράφει report της DBRS Morgningstar. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης η ζήτηση αυτή οδηγεί σε αύξηση των τιμών των ακινήτων, που στην περίπτωση της χώρα μας ξεπερνά το 2%.

Όπως επισημαίνει η DBRS υπάρχει ένα θετικό momentum πανευρωπαϊκά για την αγορά ακινήτων, καθώς υπάρχει σταθερή παροχή στεγαστικών δανείων και θετικό ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης στέγης. Ο συνδυασμός των παραπάνω δύο οδηγεί σε σημαντικές αυξήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές με την Ολλανδία και τη Γερμανία να βλέπουν αυξήσεις έως 10% και τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία να καταγράφουν αυξήσεις έως και 6%. 

Η DBRS κάνει μια σύντομη αναδρομή στην πανδημική κρίση και στις επιπτώσεις της στην αγορά real estate και αναφέρει τους παράγοντες που επηρέασαν την αγορά κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Παρατηρεί πως η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του πρώτου τρίμηνου του 2020 δημιουργώντας συνθήκες αβεβαιότητας για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, «παγώνοντας» τις οικονομικές δραστηριότητες. Σημειώνει πως τα αποτελέσματα της μερικής αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας και της αβεβαιότητας είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά real estate. Ωστόσο πλέον η αβεβαιότητα έχει υποχωρήσει και δίνει τη θέση της στην αισιοδοξία και στην αύξηση της ζήτησης, ενώ τα χειρότερα για την αγορά έχουν ήδη αποφευχθεί, κάτι που οδηγεί σε αύξηση των τιμών των ακινήτων. 

Την περίοδο του ξεσπάσματος της πανδημικής κρίσης διάφοροι παράγοντες διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην πορεία του real estate. Η χρονική διάρκεια και η σοβαρότητα της πανδημίας ήταν ο βασικότερος, η διαθεσιμότητα των στεγαστικών δανείων, η διάθεση των εμβολίων και η στήριξη των κυβερνήσεων στις πληττόμενες επιχειρήσεις  ήταν οι παράγοντες που χαρακτήρισαν την πορεία του κλάδου. Ωστόσο οι τιμές ανέβηκαν παρά την αβεβαιότητα, κάτι που οφείλεται σε αρκετούς λόγους. Ανάμεσά τους η στήριξη των κυβερνήσεων, η προσαρμογή των πολιτών στα μέτρα κατά της μετάδοσης του κορονοϊού και κυρίως η εφαρμογή των μορατόριων από τα τραπεζικά ιδρύματα.