DBRS για Ελλάδα: Ύφεση 6,5% στο ήπιο σενάριο, 10% στο δυσμενές

DBRS για Ελλάδα: Ύφεση 6,5% στο ήπιο σενάριο, 10% στο δυσμενές

Στην αναθεώρηση των μακροοικονομικών σεναρίων προχώρησε η DBRS Morningstar για να ενσωματώσει τις νεότερες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Ο οίκος παραθέτει ένα ήπιο και ένα δυσμενές σενάριο για επιλεγμένες οικονομίες, τονίζοντας ότι ενώ η παγκόσμια οικονομία ενδεχομένως έχει βρει τον πυθμένα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, το βάθος της ύφεσης στο σύνολο του 2020 θα είναι εν τέλει μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Για την Ελλάδα η DBRS Morningstar προβλέπει ύφεση 6,5% το 2020 στο ήπιο σενάριο και ανάπτυξη 4% το 2021 και 3,5% το 2022. Στο δυσμενές σενάριο, το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 10% το 2020 και θα ακολουθήσει μικρή ανάπτυξη 1,5% το 2021 και 4% το 2022. Η ανεργία στη χώρα μας θα ανέλθει στο 20% το 2020 στο ήπιο σενάριο και στο 23% στο δυσμενές σενάριο.

Σημειώνεται πως παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα εμφάνισε το 2019 τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ από κλάδους που σήμερα πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, δεν είναι η χώρα στην οποία προβλέπεται η βαθύτερη ύφεση, καθώς αυτή και στα δύο σενάρια είναι η Ιταλία.

Στο ήπιο σενάριο η DBRS υποθέτει ότι ο ιός περιορίζεται έως ένα σημείο στο β’ τρίμηνο και σταδιακά χαλαρώνουν οι περιορισμοί, δίνοντας τη δυνατότητα στις περισσότερες οικονομίες να εισέλθουν σε τροχιά σταδιακής ανάκαμψης στο γ’ τρίμηνο.

Στο δυσμενές σενάριο, η επιτυχία περιορισμού του ιού είναι μειωμένη με ορισμένες χώρες να βιώνουν ένα δεύτερο κύμα lockdown. Σε αυτό το σενάριο η παγκόσμια ανάκαμψη θα είναι πολύ πιο αργή και θα διακόπτεται από ξεσπάσματα του ιού σε αρκετές χώρες έως και το α’ τρίμηνο του 2021.

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι τα μακροοικονομικά σενάρια θα αναθεωρηθούν και πάλι τον Ιούλιο ή στις αρχές Αυγούστου και παρ’ ότι δεν χρησιμοποιούνται για προβλέψεις, το ήπιο σενάριο αποτελεί τη βάση για τις υφιστάμενες αξιολογήσεις των χωρών.  

«Αν και βλέπουμε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες να… χαμηλώνουν με επιτυχία την καμπύλη, ήτοι να μειώνουν τον αριθμό των νέων κρουσμάτων και τους ασθενείς που νοσηλεύονται, μέσω των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν σε γενικές γραμμές τους φόβους σχετικά με την σφοδρότητα της ύφεσης στο πρώτο εξάμηνο του 2020», συμπεραίνει η DBRS.