Δασμούς σε αμερικανικά αγαθά αξίας 10,2 δισ. ευρώ εξετάζει η ΕΕ

Δασμούς σε αμερικανικά αγαθά αξίας 10,2 δισ. ευρώ εξετάζει η ΕΕ

Εμπορικά αντίποινα σε αμερικανικά αγαθά αξίας 10,2 δισ. ευρώ εξετάζει η ΕΕ ως απάντηση στους δασμούς που προανήγγειλε ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg.

Σύμφωνα με το Bloomberg η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σε εμπειρογνώμονες των κρατών-μελών λίστα με αμερικανικές εξαγωγές αξίας 10,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στις οποίες θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς, στον απόηχο της δήλωσης Τραμπ για ποινές σε ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε στο Bloomberg υπό καθεστώς ανωνυμίας υποστήριξε τα εμπορεύματα που ενδέχεται να στοχοποιήσουν οι Βρυξέλλες έχουν επιλεγεί προσεκτικά ώστε να υπάρχει επίπτωση σε στρατηγικούς τομείς της αμερικανικής οικονομίας και περιλαμβάνουν πλήθος αγαθών, από τσάντες έως ελικόπτερα και τρακτέρ.

Το ρεπορτάζ του Bloomberg επισημαίνει ότι στον πυρήνα της εξέλιξης αυτής ΕΕ –βρίσκεται η πολυετής διαμάχη μεταξύ Boeing και Airbus, με την Ουάσιγκτον να κατηγορεί την ΕΕ πως έχει υποστηρίξει με παράνομες επιδοτήσεις την ευρωπαϊκή αεροδιαστημική βιομηχανίας.