Δασμούς 50 δισ. σε κινεζικά προϊόντα θα ανακοινώσει ο Τραμπ

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018, 08:47 - Τελευταία ενημέρωση: 16:01
-A +A
Δασμούς 50 δισ. σε κινεζικά προϊόντα θα ανακοινώσει ο Τραμπ

Την επιβολή επιπλέον δασμών σε προϊόντα που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Κίνα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ. Η Κίνα έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα προβεί σε αντίποινα, σε μια τέτοια εξέλιξη, κλιμακώνοντας τον εμπορικό "πόλεμο" ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη. 

Ο αναθεωρημένος κατάλογος θα περιέχει 800 προϊόντα, σύμφωνα με το Bloomberg, από 1.300 που συμπεριλάμβανε ο προηγούμενος κατάλογος που δημοσιοποιήθηκε τον Απρίλιο.

Το πράσινο φως για τους δασμούς δόθηκε την Πέμπτη ύστερα από μια 90λεπτη συνάντηση του Τραμπ με  ανώτερους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, στελέχη της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας, και ανώτερους εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εμπορίου, αναφέρει ο ιστότοπος Marketwatch.

Στις αρχές τις εβδομάδας ο Ντ. Τραμπ είχε πει ότι προτίθεται να αντιμετωπίσει "πολύ σκληρά" την Κίνα πάνω σε εμπορικά ζητήματα. Φαίνεται πως πλέον δεν θεωρεί τόσο σημαντική την επιρροή του Πεκίνου στη Βόρεια Κορέα -εφόσον έχει εξασφαλίσει απευθείας επικοινωνία με τον Κιμ Γιονγκ Ουν- και γι΄αυτό τον λόγο είναι αποφασισμένος να διατηρήσει τις πιέσεις προς την Κίνα, στις διμερείς συνομιλίες τους για το εμπόριο.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν φέρεται να τάχθηκε εναντίον της επιβολής των δασμών σε μια συνάντηση στον Λευκό Οίκο αλλά η άποψή του δεν εισακούστηκε.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι, δήλωσε έχοντας δίπλα του τον αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ανταποδώσει εάν ο Τραμπ επιβάλλει πράγματι νέους δασμούς.

Ο Ουάνγκ είπε χαρακτηριστικά ότι ως στο εμπόριο, υπάρχουν δύο επιλογές: «Η πρώτη είναι η συνεργασία και το αμοιβαίο όφελος. Η άλλη επιλογή είναι η σύγκρουση και η αμοιβαία ζημία. Η Κίνα επιλέγει την πρώτη. Ελπίζουμε ότι η πλευρά των ΗΠΑ θα κάνει την ίδια, σοφή επιλογή. Φυσικά, έχουμε επίσης προετοιμαστεί να αντιδράσουμε».

Ο Πομπέο δήλωσε ότι το έλλειμμα των ΗΠΑ στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα παραμένει πολύ υψηλό, αλλά πρόσθεσε πως είχαν καλές συνομιλίες με τον Ουάνγκ. Υπογράμμισε «πόσο σημαντικό είναι για τον πρόεδρο Τραμπ να διορθωθεί αυτή η κατάσταση ώστε το εμπόριο να γίνει πιο ισορροπημένο, αμοιβαίο και δίκαιο, ώστε να δοθεί η ευκαιρία οι Αμερικανοί εργαζόμενοι να αντιμετωπίζονται πιο δίκαια», είπε. 

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Ουίλμπουρ Ρος μετά τη συνάντησή του με Κινέζους αξιωματούχους στο Πεκίνο μετέφερε στον Λευκό Οίκο την κινεζική πρόταση να αγοραστούν επιπλέον αμερικανικά προϊόντα ύψους 70 δισ. δολαρίων από την Κίνα για να μειωθεί το αμερικανικό έλλειμμα στο ισοζύγιο των διμερών τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών. Ωστόσο, η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τον Τραμπ, ανέφεραν πηγές.

Ο Πομπέο συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και του ευχήθηκε για τα γενέθλιά του που είναι σήμερα. Ο πρόεδρος Σι είπε στον Πομπέο ότι ελπίζει η αμερικανική κυβέρνηση να χειριστεί «προσεκτικά» και με τον «προσήκοντα τρόπο» τα ευαίσθητα ζητήματα για να αποφευχθούν «διαταραχές» στις σινοαμερικανικές σχέσεις, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό ΥΠΕΞ.

Προειδοποίηση ότι οι νέοι δασμοί του Τραμπ ενδέχεται να υπονομεύσουν το διεθνές εμπορικό σύστημα, να οδηγήσουν σε αντίμετρα και τελικά να πλήξουν την αμερικανική οικονομία έχει απευθύνει πάντως, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 22/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα