Δανία και Εσθονία απειλούνται με κυρώσεις αν δεν ενσωματώσουν την κοινοτική οδηγία για το ξέπλυμα χρήματος

Δανία και Εσθονία απειλούνται με κυρώσεις αν δεν ενσωματώσουν την κοινοτική οδηγία για το ξέπλυμα χρήματος

Προειδοποίηση προς την Δανία και την Εσθονία, ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με κυρώσεις αν δεν ενσωματώσουν πλήρως και άμεσα στη νομοθεσία τους την τέταρτη κοινοτική οδηγία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, απηύθυνε η Κομισιόν.
 
"Είναι επείγον να μεταφέρουν όλα τα κράτη-μέλη αυτή την οδηγία όσο το δυνατόν ταχύτερα. Τα κενά σε ένα κράτος μέλος μπορούν να έχουν αντίκτυπο σε όλους τους άλλους", ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε δήλωσή της, την οποία ωστόσο αμφισβήτησαν οι δύο χώρες, υποστηρίζοντας ότι έχουν ήδη εφαρμόσει την οδηγία.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, πρόσφατα η Κομισιόν διαπίστωσε σε έλεγχό της ότι 21 χώρες είχαν αποφύγει να ενσωματώσουν πλήρως την σχετική οδηγία, για την οποία μάλιστα είχε δοθεί προθεσμία έως τον Ιούνιο του 2017. Αμέσως η Επιτροπή ξεκίνησε διαδικασίες για να επιβληθούν κυρώσεις εις βάρος τους, αναγκάζοντας τις απρόθυμες χώρες να συμμορφωθούν. Ωστόσο, η Δανία και η Εσθονία δεν το έκαναν, λέει η Κομισιόν.
 
Η Δανία και η Εσθονία έχουν περιθώριο δύο μηνών να απαντήσουν προτού η Επιτροπή λάβει μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της παραπομπής τους στο Δικαστήριο. Αυτό έχει γίνει ήδη για τη Ρουμανία και την Ιρλανδία και σχεδιάζει να το πράξει για το Λουξεμβούργο.

"Κατά την άποψή μας, η Εσθονία έχει μεταφέρει πλήρως την τέταρτη οδηγία της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας", ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας απαντώντας με email στην προειδοποίηση. "Έχουμε λάβει την αιτιολογημένη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα απαντήσουμε εντός δύο μηνών, όπως απαιτείται. Θα εξηγήσουμε στην απάντηση πώς έχουν μεταφερθεί τα συγκεκριμένα άρθρα στην εσθονική νομοθεσία", επισήμανε.

Ο Ράσμους Γιάρλοφ, Υπουργός Επιχειρήσεων της Δανίας, δήλωσε ότι, από όσο γνωρίζει, η χώρα του έχει ήδη εφαρμόσει την οδηγία.

"Σίγουρα δεν αγνοήσαμε την οδηγία, και παρόλο που δεν μπορώ να αποκλείσω τελείως να υπάρχουν ένα ή δύο στοιχεία που δεν εφαρμόστηκαν σωστά, η αλήθεια είναι ότι την εφαρμόσαμε ήδη".

Η Danske Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας, υπόκειται σε ποινικές έρευνες στις ΗΠΑ, τη Δανία και την Εσθονία για παράβαση των νόμων περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ένα μεγάλο μέρος των περίπου 235 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πέρασε από μια μικρή θυγατρική της Danske Bank στην Εσθονία, σε διάστημα εννέα ετών ήταν ύποπτης προέλευσης, αποκάλυψε εσωτερική έρευνα της τράπεζας.