8ος χρόνος, ημέρα 2280η
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022

Δανία: Η μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομίας από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Δανία: Η μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομίας από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Με τη μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομίας της από την εποχή του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη φέτος η Δανία εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή. Η υγειονομική κρίση πιθανότατα θα επηρεάσει την οικονομία της Δανίας για αρκετά χρόνια από τώρα. Έχουμε όμως προετοιμάσει το έδαφος για την έξοδο από την κρίση και έχουμε ήδη κάνει τα πρώτα σημαντικά βήματα» αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός οικονομικών Νικολάι Βάμεν.

Τον Απρίλιο, ο υπουργός είχε δηλώσει ότι η Δανία αντιμετώπιζε ένα από τα «σκοτεινότερα κεφάλαια» της ιστορίας της, καθώς η κυβέρνηση προέβλεπε συρρίκνωση της οικονομίας κατά 3% με 6%.

Ο υπουργός Οικονομικών υπολογίζει τώρα η οικονομία να συρρικνωθεί κατά 5,3% φέτος, ενώ προ της πανδημίας υπήρχε πρόβλεψη για ανάπτυξη της τάξης του 1,5%.

Συγκριτικά, η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 7,5% το 2020, σύμφωνα με οικονομολόγους με τους οποίους ήρθε σε επαφή το Reuters.

Κατά την οικονομική κρίση του 2009 η οικονομία της Δανίας συρρικνώθηκε κατά 4,9%.

Η ανάπτυξη για το επόμενο έτος υπολογίζεται γύρω στο 4%, αυξημένη σε σχέση με τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου για 1,4%.

Η Δανία έχει ενισχύσει την οικονομία με παραπάνω από 300 δισ. κορώνες στα οποία περιλαμβάνονται πακέτα στήριξης, αναβολή καταβολής φόρων και ΦΠΑ και άμεσες επιχορηγήσεις.

«Τα προσωρινά πακέτα στήριξης θα πρέπει σταδιακά να αποσυρθούν και να αντικατασταθούν από έξυπνες επενδύσεις και πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων», είπε ο υπουργός.

Τη Δευτέρα, το υπουργείο οικονομικών τριπλασίασε το εκτιμώμενο ποσό εσωτερικής χρηματοδότησης που θα χρειαστεί για το 2020, και σκοπεύει πλέον να δανειστεί 294 δισ. κορώνες, κυρίως για να χρηματοδοτήσει την αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών.

Η Δανία ήταν από τις πρώτες χώρες που επέβαλαν περιοριστικά μέτρα τον Μάρτιο για να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορονοϊού και από τις πρώτες που «άνοιξαν» και πάλι.

Πηγή: Reuters