Daimler: «Ανάβουν» οι συζητήσεις με τα συνδικάτα στην προοπτική 15.000 απολύσεων

Daimler: «Ανάβουν» οι συζητήσεις με τα συνδικάτα στην προοπτική 15.000 απολύσεων

Εκπρόσωποι των εργαζομένων στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι διαβουλεύσεις με τη διοίκηση έγιναν «πιο σκληρές» αφού ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου δήλωσε ότι το Σαββατοκύριακο ότι κινδυνεύουν πάνω από 15.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει δεχτεί βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού, κλείνοντας εργοστάσια και εκθέσεις αυτοκινήτων και αναγκάζοντας τους παραδοσιακούς κατασκευαστές να αναζητήσουν σημαντικές μειώσεις δαπανών.

Η Daimler είχε ήδη ανακοινώσει τον Νοέμβριο, πριν την έναρξη της πανδημίας, ότι θα πραγματοποιούσε περικοπές τουλάχιστον 10.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως μέσα στα τρία επόμενα έτη, ακολουθώντας το παράδειγμα των ανταγωνιστών της που μειώνουν τις δαπάνες για να επενδύσουν σε ηλεκτρικά οχήματα και να αντιμετωπίσουν τις φθίνουσες πωλήσεις.

Η εταιρεία, στην οποία ανήκει η Mercedes-Banz, είχε δεσμευτεί τότε να αποφύγει τις αναγκαστικές απολύσεις μεταξύ του προσωπικού της στη Γερμανία έως το 2029.

Ωστόσο, ο Βίλφριντ Πορθ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Daimler δήλωσε στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι περισσότεροι από 15.000 εργαζόμενοι θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της εθελούσια αποχώρησης και της πρόωρης συνταξιοδότησης προκειμένου να αποφευχθούν οι αναγκαστικές απολύσεις.

Τα συνδικάτα δήλωσαν σήμερα ότι έχουν επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης. «Ο τόνος της συζήτησης γίνεται πιο σκληρός και η διάθεσή μας για συνεργασία δοκιμάζεται», αναφέρει η ανακοίνωσή τους.

Η εταιρεία επανέλαβε ότι επιθυμεί να αποφύγει τις αναγκαστικές απολύσεις, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι μείωσης των δαπανών.