Δ. Παπαδημητρίου: Τον Ιανουάριο η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Δ. Παπαδημητρίου: Τον Ιανουάριο η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας τον ερχόμενο Ιανουάριο προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου.

«Το ερχόμενο έτος θα προχωρήσουμε σε μια σειρά νέων θετικών μεταρρυθμίσεων που θα αφορούν, για παράδειγμα, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τη δημιουργία Ταμείου Μικροπιστώσεων, αλλά και την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας», είπε αρχικά και προσέθεσε: «Τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους θα προχωρήσουμε στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου που θα ιδρύει την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα».

Ο κ. Παπαδημητρίου υπενθύμισε ότι ήδη έχει υπογραφεί Μνημόνιο Κατανόησης με τη Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ενώ «έχουμε έρθει σε επαφή με τις αντίστοιχες τράπεζες της Γερμανίας, Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κίνας και της Βραζιλίας».

Ακολούθως εξήγησε το ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει η Ελληνική εκδοχή της: «Θέλω, δε, να ξεκαθαρίσω ότι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα είναι μεν ένα δημόσιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, ωστόσο η λειτουργία της δεν θα είναι ανταγωνιστική αλλά θα αποτελέσει συμπληρωματικό βραχίονα στο υπάρχον τραπεζικό σύστημα, όπως συμβαίνει, άλλωστε, με όλες τις περιπτώσεις αναπτυξιακών τραπεζών σε όλον τον κόσμο, ανάλογα βέβαια πάντα με την ιδιαιτερότητα της κάθε χώρας.

Τέλος, πιστεύουμε ότι μέσω τις αναπτυξιακής τράπεζας θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε προγράμματα μικροπιστώσεων και να προσφέρουμε δάνεια στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και οι οποίες επλήγησαν πρώτα απ' όλες μέσα στην κρίση».

Αλέξανδρος Διαμάντης

Φωτογραφία Intime News